De zuivelindustrie verkoopt graag sprookjes!

22 apr

Omdat er zoveel onduidelijkheden zijn en veel discussies over melk ga ik er eens een blog aan wagen. Allereerst, een interessante site vind ik; melkjekanzonder waar ik o.a. dit stukje tegen kwam;

Is melk een natuurproduct?

“Natuurlijk is subjectief. Over het algemeen vindt men iets ‘natuurlijk’ als het ook in de natuur voorkomt. Melk komt uiteraard in de natuur voor. Volwassen dieren drinken echter niet of zelden melk. Al helemaal niet van een andere diersoort.
In deze zin kan zuivelconsumptie niet als ‘natuurlijk’ gezien worden” Daarnaast wordt er vaak kunstmatige inseminatie toegepast om de dieren zwanger te maken zodat ze melk produceren. De naam ‘kunstmatige inseminatie’ zegt al dat deze handeling wederom niet natuurlijk is.

banner-300x250-kalfjes

Laten we het eerst eens hebben over gepasteuriseerde melk oftewel supermarkt melk. De term  melk is voor zuigelingen komt vaak naar boven. Eigenlijk, simpel gezegd; gepasteuriseerd melk hebben wij niet nodig! Gepasteuriseerde melk is commercieel melk. Al het goeie van koeien is d.m.v. van pasteurisatie dood gemaakt. Door dit proces veranderd de melk. Enzymen en vitaminen gaan verloren. De vitamines in melk worden kapotgeslagen net als de overige belangrijke stoffen in melk. De vitamine C verdwijnt zelfs helemaal door de pasteurisatie! Waarom dan pasteuriseren? Omdat het makkelijk is voor boeren en met name de zuivelindustrie. Eigenlijk zou er dus moeten worden overgestapt naar verse (niet gepasteuriseerde) melk. Dan zou melk al een stuk minder ongezond zijn. Maar hoe zit het nou met het calcium in melk die wij nodig zouden hebben?

GERMANY-AGRICULTURE-MILK-SUBVENTIONS

Recent onderzoek laat zien dat voor de opname van calcium ook voldoende vitamine A en D aanwezig moet zijn in de melk. De huidige trend om het vet, en daarmee ook deze vitaminen, uit de melk te halen is dus minder gunstig voor calcium opname. Dus melk drinken om calcium binnen te krijgen? Calcium en eiwitten kun je echt voldoende binnen krijgen door het eten van andere producten. Denk hierbij aan noten, zaden, bonen, bladgroenten en zeewieren. Allemaal rijk aan calcium. Ook veel soja dranken worden hiermee verrijkt. Een liter melk of yoghurt bevat gemiddeld 40 gram suiker in de vorm van lactose. Dus funest voor lactose intolerantie of prikkelbare darmsyndroom. Lactose-intolerantie is het onvermogen de melksuiker lactose te verteren, waardoor er dus darmklachten ontstaan.

220411-melk_groot

Maar wij als zuivel fanaten drinken nou eenmaal graag melk. Welnu er zijn talloze andere varianten te koop. Denk hierbij aan de plantaardige zoals ongezoete soja, notenmelk, granenmelk etc Een veel betere keuze. Maar ook rauwe melk. Ja, volgens de wettelijke normen dient dit eerst gekookt te worden om mogelijke ziekteverwekkende kiemen te doden. In rauwe melk kan veel soorten bacteriën zitten. Voor kleine kinderen, ouderen, zwangeren, en mensen met een verminderde weerstand kunnen voedselinfecties ernstige gevolgen hebben. O.a. salmonella zijn bekende veroorzakers van voedselinfecties. Naast de algemene eisen aan hygiëne uit de Europese en het Warenwetsbesluit Hygiëne van levensmiddelen, stelt de Warenwet aanvullende eisen aan de verkoop van rauwe melk. Op het verkooppunt moet duidelijk zichtbaar de mededeling ‘Rauwe melk voor gebruik koken’ zijn aangebracht. Dus als jij zeker weet dat de rauwe melk van biologische grasgevoerde koeien komt, kan het een zeer waardevolle aanvulling zijn.

Voor mij persoonlijk niets anders meer dan rauwe melk. Maar let op bovenstaande punten en risicogroepen. En gepasteuriseerde melk? Gewoon lekker laten staan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: