Super Immuun Besje

25 Sep

Het is tijd voor de Vlier om te schitteren. Vlierbessen zijn magische kleine bessen en je hebt de struiken vast wel eens gezien. De vlierbessenstruik zie je her en der in Nederland groeien.  Ze zien er prachtig uit en kunnen gegeten worden als ze goed rijp zijn. Je kunt ze natuurlijk verwerken in Jam, siroop, thee, sap of in een smoothie. Van de bloemen kun je trouwens thee maken. Hoezo veelzijdig? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de werking van de vlierbessen. Ben je er klaar voor?

v

Vlierbessen bevatten tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine, en vitamines A, B en C. Een van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen. Perfect dus voor de aankomende herfst en winter. Maar in vlierbessen zitten ook veel anthocyaninen. De meest krachtige antioxidanten. Nog meer zelfs dan in vitamine C en vitamine E. Het extract van de vlierbes zou helpen bij de aanmaak van LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) te voorkomen. De antivirale activiteit van vlierbessen is zelfs zo krachtig dat ze het influenza A en B virus remt in hun groei en hierdoor de duur van de grieptoestand aanzienlijk verkort.  Verder zou het sap onze spijsvertering verbeteren en afvalstoffen vernietigen. Ook geeft het ons energie. De vlierbes schijnt dus medicinale eigenschappen te bezitten.

vlierbessen

Dus het wordt tijd om naar buiten te gaan en op zoek te gaan naar de vlierbessenstruik want we gaan er sap van maken. We gaan er gelijk een liter van maken en een voorraadje aanleggen voor de herfst en winter. Nog even belangrijk voordat je ze gaat plukken; Ga ze niet tijdens het plukken eten want er zit cyanide in. Van cyanide zou je echt heel veel moeten eten om überhaupt iets van het gif te merken maar goed we gaan voor het zekere en we gaan ze koken. Nog een laatste tip; gebruik paarse, zwarte en blauwe bessen de rode niet gebruiken.

Recept voor vlierbessen sap;

Pluk ze gratis! Knip met een schaar de vlierbessen van de trossen. Geen takjes. Je moet even doorgaan met plukken want je hebt ongeveer een kilo bessen nodig voor een liter. Kook ze op een laag vuur ongeveer 20 minuten. De bessen moeten openbarsten zodat al het sap eruit is gelopen. Haal ze daarna door een zeef of een schone doek en laat het mengsel uitlekken zodat al het sap eruit is gelekt. Nu weer opwarmen maar niet koken. Vul ze in luchtdichte flessen en bewaar in je koelkast. Het is wellicht handig als je de flessen eerst goed bacterie vrij maakt.  De smaak is heftig en proeft naar gezondheid.  Je kan er af en toe een scheutje van in je smoothie doen of neem een borrelglaasje. Niet teveel want het zou diarree kunnen veroorzaken. Mocht je nog wat overhouden, maak er gelijk een heerlijke jam van.

Veel plezier ermee, op je gezondheid en ik ga op pad. Voor de gemakzuchtige mensen onder ons, je kunt het natuurlijk ook gewoon in reform zaak kopen maar wat is nou leuker om het zelf te maken?

Succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: