STOP!! BramenTijd !!

15 Aug

Het seizoen is daar, het is tijd voor bramen. En wat zijn we hier blij mee want de braam is niet alleen super lekker maar ook erg gezond.  Ze bevatten weinig vet en veel vitamine C en Calcium. Maar ook vitamine A, B1, B2, B6, B11 EN mineralen zoals fosfor, magnesium, ijzer en koper.  Let wel op; als je gevoelige darmen hebt, zou ik er niet gelijk een kilo van opeten (tannine)

bramen-shutter-630

Wat ik persoonlijk wel een beetje irritant vind is dat ze altijd in van die kleine bakjes te koop zijn. Dus niets leuker om zelf op stap te gaan.

Ik geef je wat “bramenpluk tips” mee; Let bij het plukken van de bramen erop dat ze niet aangetast zijn. Is dit wel het geval dan laat je ze gewoon hangen voor de vogels. Groeien de bramen langs een drukke snelweg, laat dan ook maar zitten (opeenhoping giftige stoffen). Woon je in een omgeving waar vossen voorkomen “wat mij vrij onwaarschijnlijk lijkt” maar laat ze dan ook hangen, iets met besmetting, lintworm en uitwerpselen. Tot slot; wacht echt met plukken tot ze mooi paars / blauw zijn, de rode zijn namelijk nog niet rijp en erg zuur.

bramen plukken

Woon je in een stad zonder bramenstruiken in de buurt? Je kunt ze natuurlijk ook zelf planten. Of je nou een tuin of een balkon hebt, ze groeien in de hoogte en nemen weinig ruimte in beslag mits je wel even de tijd neemt om ze te verzorgen. Dat wil zeggen, snoeien, opbinden, plukken EN opeten;) Je kan er echt een behoorlijke oogst van krijgen. Zet ze wel even in het zonnetje.

Eenmaal geplukt? Bewaar ze los van elkaar, dus uitgespreid. Liefst gekoeld. Ben je helemaal los gegaan en heb je een behoorlijke voorraad? Vries ze in. Was ze snel na het plukken, dep ze voorzichtig droog en leg even los van elkaar (op bakblik of iets dergelijks) vries ze in en eenmaal ingevroren, doe ze in een zakje!

IMG_1453

Oh en als je op pad gaat om ze te plukken, neem gelijk wat braamblad mee. Kwestie van drogen en thee van trekken. Want het blad werkt ontslakkend, ontzurend, weerstand versterkend, ontstekingsremmend, antiseptisch en zweetdrijvend.  Tot zover ..de braam! Ik ga op pad…

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: