Alternatief voor Stevia

2 aug

Ja, bijna onmogelijk! Suiker is slecht! Dat weten we hopelijk nu wel, toch? Nog even een geheugensteuntje; Je wordt er niet alleen dikker van maar het is ook nog eens slecht voor je gebit, hart en bloedvaten, het brengt je hormoonhuishouding uit balans, ondermijnt je immuunsysteem, verhoogt ook nog eens het risico op schimmelinfecties. En wat dacht je van diabetes type 2, kanker en (huid)veroudering.

coconut_sugar

Heftig niet? Helaas is het zo dat het vaak verborgen zit in veel voedsel, zelfs hartig voesel. Je zult verbaasd staan waar het allemaal in zit, zonder dat je het eigenlijk weet. Dit blijft lastig, behalve goed de etiketten lezen en suikers te vermijden kun je niet zoveel doen. Alhoewel, niet helemaal waar! Je kunt op zoek gaan naar alternatieven. Denk hierbij aan honing (kwalitatieve honing zonder toevoeging van suiker) of denk aan Stevia. Hier ben ik persoonlijk geen voorstander “o.a. door de heftige nasmaak” Maar je zou ook eens kunnen denken aan kokosbloesem suiker. Je hoort het (nog) niet zo vaak maar voor mij echt een aanrader.

Want kokosbloesem suiker is meer dan een lekkere zoete smaak, het zit namelijk boordevol goede voedingsstoffen en is zeer laag op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers veel langer energie geven Ze  worden dus langzamer in onze bloedbaan opgenomen. Interesse gewekt? Dan gaan we er meer over vertellen.

Wat-is-palmsuiker-kokosbloesemsuiker-palmstroop-kokosbloesemstroop-jaggery5

Kokosbloesemsuiker in de volksmond kokospalmsuiker of kokossuiker, wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. Deze volledig natuurlijke en ongeraffineerde suiker wordt geteeld door kleine boeren in Aziatische landen. De productie is vrij duurzaam. “De boeren tappen de nectar af van de bloesem zodat deze niet verloren gaat en dat de boom nog steeds kokosnoten kan produceren. Nectar wordt vervolgens opgevangen en deze wordt ingedikt tot een karamelachtige substantie. Na het afkoelen, uitharden en drogen wordt hij vervolgens nog eens fijngemalen in een molen” Dus let op; geen verhitting! Nu je dit weet vind je het misschien ook niet zo gek dat het boordevol zit met verschillende b-vitamines, magnesium, ijzer, zink en kalium. 

Heb jij nog nooit kokosbloesem suiker gezien? Het ziet er uit als bruine suiker en kan dus goed vervangen worden door suiker. Je gebruikt de exacte hoeveelheid. Je kan het eigenlijk overal doorheen doen, van thee tot koffie, desserts, gebak, cakes en uiteraard door je smoothies;)

Banana-Pineapple-Coconut-Smoothie-1

Ik hoop dat ik jou ook heb overtuigd om de suikerklontjes die je nog hebt liggen weg te gooien en kokosbloesem suiker in huis haalt. Waar te vinden? Binnenkort in onze nieuwe Juice & Superfood bar in Amsterdam en ook on-line te bestellen.

Recept voor Kokosbloesem suiker Smoothie;

 • 1 banaan
 • Schijf ananas
 • Glas yoghurt
 • Glas kokosmelk
 • 1 theelepel kokosbloesem suiker
 • Optioneel; kokosrasp

Mix alle ingrediënten in een blender voor zo’n 2 minuten, strooi er wat kokosrasp over en enjoy! ;)

download

.

 

Advertenties

4 Reacties to “Alternatief voor Stevia”

 1. nathenlinkin oktober 1, 2013 bij 13:31 #

  Hallo, ik had er nog nooit van gehoord en ben op zoek naar alternatieven voor de klassieke suiker in gebak.
  Meestal heb je dan heel fijne suiker nodig (bv om meringue op te kloppen), komt deze suiker daarvoor ook in aanmerking of is hij te grof?

  • Sapas Sappenontwerpers oktober 5, 2013 bij 09:58 #

   Hallo, nee hoor is een prima alternatief. Ook zou je i.p.v. suiker in je gebak , vijgen kunnen proberen. Gaat onze volgende blog trouwens over. Ook een goede gezonde vervanger.

 2. petravis augustus 2, 2013 bij 10:58 #

  Ja heerlijk he, kokosbloesemsuiker! HEt blijft natuurlijk wel gewoon suiker, dus calorieën. Dus met mate, zoals voor alles geldt. Vraagje: is dit nu weer anders dan palmsuiker? En wat is het verschil dan?

  • Sapas Sappenontwerpers augustus 5, 2013 bij 09:52 #

   Het zijn eigenlijk verschillende namen voor hetzelfde, alleen de bereiding is wat anders! Ja, mee eens alles met mate;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: