Sport met passie (vrucht)

11 Jun

Passievrucht is naar mijn mening nog niet heel erg populair, waarom eigenlijk niet? Ze zijn super lekker, het seizoen is er, gezond en…bovendien goed als je sport. Ik ga het eens uitleggen, misschien neem jij ze volgende keer dan wel mee tijdens het boodschappen.

De passievrucht is een tropische vrucht met oranje vruchtvlees en eetbare slijmerige zaadjes binnen in de vrucht. Het is een zeer aromatische vrucht die de zintuigen prikkelt. Passievruchten kunnen direct rauw uit de schil gegeten worden. De mooie vrucht bevat weinig vet en een gezonde combinatie van proteïne, koolhydraten  en is ook nog eens een grote bron van vitamine A, C, betacaroteen, kalium, ijzer en voedingsvezels.

images

En…passievruchten zijn ook nog eens goed voor sporters. Waarom?  Omdat de passievrucht boordevol kalium zit, kalium is een elektrolyt die helpt om je lichaamsvocht op niveau te houden. Om je spierenergie te behouden is het belangrijk dagelijks kalium binnen te krijgen. IJzer in het vruchtje stimuleren weer je energie niveau en ook belangrijk, het helpt ook nog eens mee zuurstof te transporteren door je bloed. Daarnaast werkt het ook nog eens  verlichtend tegen spierpijn.

hardlopen

Je kunt de passievrucht uitlepelen en gelijk opeten, een gezonde snack maar je kan er natuurlijk ook een smoothie van maken die je voor het sporten opdrinkt. Ben je geen fanatieke sporter dan is deze smoothie ook heerlijk, vooral op een zomerse dag.

Als laatste een tip voordat je ze in je winkelmandje plaatst; zorg er wel voor dat als je ze koopt dat de schil nog helemaal glad is en laat de vrucht thuis rijpen. Een passievrucht is rijp als de schil helemaal rimpelig is. De ongerijpte passievrucht is enkele dagen buiten de koelkast te bewaren bij kamertemperatuur. Hoe meer rimpels, hoe rijper. Nu niet 2 weken laten liggen want dan droogt de vrucht dus uit en dat is zonde.

purple-and-yellow-passion-fruit-james-temple

Nu gaan we er een heerlijke zomerse smoothie / sportdrank van maken. We nemen;

  •  2 passievruchten (drie mag trouwens ook) Snijd ze doormidden en haal de slijmerige zaadjes eruit met je lepel.
  • 1/2 banaan
  • 1/2 avocado
  • 1 kiwi
  • glas kokoswater / of vers geperste sinaasappelsap
  • Whey proteine (optioneel voor de sporters als je de smoothie na het sporten gaat maken)

Doe alle ingrediënten in een blender behalve de zaadjes van de passievrucht  en mix tot een romige massa ontstaat. De laatste 5 seconden doe je passievrucht bij je massa. En klaar is je sport smoothie of exotische verrassing. Proost.

w590_910356-hedelmajuoma_2048x1382

6 Reacties to “Sport met passie (vrucht)”

  1. website november 27, 2013 bij 20:58 #

    Zo dat ziet er gezond uit, maak ook altijd graag een shake voordat ik ga sporten, mooie tips gelezen!

  2. Jolan juni 12, 2013 bij 11:11 #

    Héél erg lekker! Ik ben erg van de groene smoothies, dus heb ook nog een hand spinazie en een flinke bos peterselie toegevoegd.
    Dank voor dit wederom heerlijke recept! De rabarbersmoothie heeft bij ons ook in de top 3 gestaan de afgelopen maand.

    • Sapas Sappenontwerpers juni 13, 2013 bij 06:36 #

      Wat een leuke reactie, dank je wel. Ja, ik ben ook van de groene smoothies maar niet iedereen. Hand spinazie en peterselie toevoegen is zeker een goed idee. Zo kun je zelf wat experimenteren met de recepten. Leuk dat je de rabarbersmoothie ook hebt gemaakt. Stimulans om door te gaan met de lekkere recepten;)

  3. petravis juni 11, 2013 bij 07:17 #

    Dat ziet er lekker uit!!! Pas wel op dat je de passievrucht niet te lang mee blendt, want dan wordt het vreselijk bitter!!!!! Misschien zelfs alleen maar roeren? Hoe doen jullie dat? Ik doe wel eens een passievrucht op m’n havermoutontbijtje, ook heerlijk!

    • Sapas Sappenontwerpers juni 11, 2013 bij 07:20 #

      Hij is ook erg lekker! Ja, vandaar echt de laatste seconden er bij doen. Anders vermaal je de pitjes dat het niet lekker te drinken is en inderdaad dat het bitter is. Goede tip! Ik voeg ze echt als laatste toe. Smoothie heeft dan wel een bite maar ik vind dat juist wel verrassend;) Ja, in muesli met yoghurt kan ook of op een dessert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: