Vitamine bom voor de winter!

19 nov

We hebben het over Kaki’s! Je ziet ze vooral in de koude periode veel liggen. Als je ze niet kent dan is deze blog een reden om ze snel in huis te halen. Voor degene die ze wel kennen, interessant leesvoer hoe gezond de Kaki wel niet is.

Kaki komt oorspronkelijk uit Azië maar wordt nu in vrijwel alle subtropische landen geteeld. Kaki is een winter vrucht en gelukkig maar want juist in de winter kunnen we wel wat extra vitamines gebruiken. Kaki is te herkennen aan de oranje kleur en de smaak is zoet en wordt wel eens vergeleken met de smaak van een abrikoos en dat in de winter;). Anderen beschrijven de smaak als bananen, druiven,  suikermeloen en mango! Persoonlijk vind ik het een kruising tussen een appel en een peer. De kaki heeft prachtig oranje vruchtvlees. Rijp eten want dan is hij nog zoeter, de schil ook hoor!

De kaki is een welkome afwisseling op ons Hollandse appeltje. Echt lekker is de kaki pas wanneer ze goed rijp of zelfs overrijp is.  Laat de vrucht daarom narijpen en zacht worden: daardoor verdwijnen de tannines volledig, die schadelijk zouden kunnen zijn. Op kamertemperatuur laten rijpen met een appeltje erbij, gaat het wat sneller. Bovendien zijn ze dan ook veel lekkerder en zoeter.

Maar hoe gezond is de kaki eigenlijk ? Ik kan melden dat hij heel gezond is, dus zou er gewoon lekker veel van kopen. Hij bevat een zeer hoge hoeveelheid vitamine C. Bij uitstek geschikt voor de donkere wintermaanden. Denk aan je weerstand! Verder bevat de vrucht veel vezels en caroteen.

Nog een leuk weetje en dan hup, kopen die Kaki. De botanische naam van kaki is Diospyros , dios is god en pyros is vrucht, dus een godenvrucht! Er was zelfs eén boom die de destructieve werking van de atoombom heeft weten te overleven: de Kaki-boom. Diospyros KakDe Kaki-boom werd een legende en een symbool van genezing en overlevingskracht

Tot zover, de vitamine bom van de winter, de kaki!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: