Tomaat Sensatie

12 Okt

We gaan het eens hebben over Camone Tomaten? Weet jij precies wat dit voor tomaten zijn, hoe ze smaken of er zelfs uitzien? Ik moet  eerlijk bekennen,  ik eerst niet. Dus vandaag een stukje over de mooie Italiaanse zongerijpte tomaten uit Zuid-Italië. Het ras ‘Camone’ werd trouwens in de jaren ’80 uitsluitend in Sardinië gekweekt. Speciaal niet?

Om de simpele reden dat hier de condities voor het kweken van een kwaliteitsproduct optimaal zijn. Dat wil zeggen,  veel zonlicht, lage nachttemperatuur,  zoute en ziltige gronden en niet geheel onbelangrijk een zuivere lucht.

Ook groeit deze tomaat erg langzaam, dus het vergt nogal wat vakmanschap en heel veel geduld. Zijn ze daarom misschien zo lekker? Zelfs de vorm en kleuren zijn kenmerkend voor deze tomaat en de smaak is zeer bijzonder. Ze worden geoogst met een groene blos en nou komt ie…ze hebben dan zelfs al de gewenste smaak. Iemand vroeg via twitter, moet je ze eerst rood laten worden. Nee dus!

Ze hebben een smaak die geen smaaktoevoegingen behoeft. En daarom het best gewoon rauw met wat zeezout en olijfolie gegeten kan worden. Of lekker op je brood, of denk aan salades of maak er een tomatensapje van. Het zijn allen zalige opties. De Camone tomaat behoort tot de ‘nieuwe generatie’ vergeten groenten. Dat is grappig, want eigenlijk zijn we ze niet vergeten, want wij Hollanders hebben deze authentieke groenten nooit gekend.

Waar zijn ze te verkrijgen? Denk aan speciaalzaken, Italiaanse traiteurs maar ook op de speciale markten kun je ze vinden. Kijk wel uit, want ze zijn verslavend!

Enne dat de tomaat gezond is weten we wel toch?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: