Luscious Fennel

3 Sep

Venkel maakt de mens blijgezind, geeft hem een mooie gelaatstint, een aangename lichaamsgeur en een goede spijsvertering.’ Ja, vandaag gaan we het hebben over Venkel!

De oude Romeinen hebben de Venkel, hooi genoemd omdat de aromatische geur op hooi zou lijken. Ik haal het er persoonlijk niet uit maar goed, misschien was het reuksysteem van de Romeinen beter ontwikkeld? In het grieks heet venkel, Marathon, wat betekend “ik wordt dun”. Ze consumeren het om o.a. dapper en sterk te zijn maar ook om op gewicht te blijven. Als groente is venkel namelijk bijzonder gezond en licht verteerbaar, zacht voor maag en darmen. In de middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan. Zo, dat was de inleiding! Dus dit gezegd te hebben, heeft Venkel nog meer leuke eigenschappen, zo zou het helpen allerlei kwaaltjes die met onze spijsvertering te maken hebben. Denk aan indigestie, winderigheid, buikklachten-krampen.

Venkel is gezond, we zouden het meer moeten gaan eten. Het smaakt naar Anijs (door de stof Anethol). Je kunt de groente rauw eten maar ook gaar, gestoofd bijvoorbeeld. Wij doen hem in een sapje… uiteraard! Venkel bevat weinig calorieën,  is vetvrij en een goede bron van mineralen. Venkel is perfect als tussendoortje, juist door al deze eigenschappen.

Nu weten we dat de Venkel gezond is, en nu is uiteraard de volgende stap…een venkelsapje maken! Ik geef wat lekkere combinaties weg met Venkel, succes gegarandeerd!

We nemen:

  • 1 venkel
  • 1 komkommer
  • 4 takjes peterselie en
  • water.

Het is handig als je een sapcentrifuge hebt maar zo niet,  het kan allemaal in kleine stukken in de blender, vervolgens wel even zeven en klaar! Ik zou het middelste gedeelte van de venkel eruit halen, deze is namelijk wat bitter en ook de stelen natuurlijk! We weten dat Venkel in combinatie met komkommer vochtophoping tegen gaat. En dat peterselie ons lichaam reinigt en ontgift en dat dit sapje ons hongergevoel tegen gaat? Mooi! 

Wat ook erg goed gaat met Venkel zijn appels en selderij want appels zorgen voor een mooie stevige huid en selderij verbetert onze darmflora, gaat vochtophoping tegen en vangt de vetten op die reeds in het lichaam aanwezig zijn. Misschien leuk om te weten? ;)

We nemen

  • 2 appels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kopje water
  • Gember (1 cm.)
  • Limoensap van 1 limoen

Vind je dit allemaal te heftig, mix het met sinaasappelsap en- of ananas. Mmmm…smullen en zo gezond! Venkel doet het trouwens ook goed met wortelen, kiwi en peren, so you know!

Eet je hem dus niet vaak genoeg, maak er dan (net als wij) gewoon een sapje van!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: