Cacao is superieur!

14 Aug

We gaan het eens hebben over rauwe (biologische) cacao! Waarom? Omdat rauwe biologische cacao per gram de meeste anti-oxidanten van alle
voedingsmiddelen ter wereld bevat, daarom! ;) En er is nog veel meer over te vertellen dus laten we maar gelijk beginnen.

Eerst even een korte inleiding; cacao is van planten/bomen afkomstig, van de cacaoboon om precies te zijn. De cacaoboon komt dus van een plant. Deze plant heeft diverse voordelen die we ook in sommige soorten groenten vinden. Sterker nog: cacao is superieur  ten opzichte van vele soorten gangbare groenten.

Maar er zijn verschillen in cacao! De “normale” cacaopoeder die je bij een supermarkt kunt kopen zijn gebrand.  Door verhitting gaan er dus veel mineralen en enzymen verloren. Door dit proces worden de aanwezige cafeïne versterkt en kan bijna hetzelfde effect geven als het te  veel drinken van zwarte koffie (denk aan hartkloppingen, versnelde bloedcirculatie).

Rauwe cacaopoeder daarintegen wordt dus niet verhit. Hierdoor behoud de boon zijn goede eigenschappen. Vezels en proteines blijven behouden. Biologische rauwe cacaobonen worden geselecteerd op afwezigheid van ziektekiemen en schimmels. Dit is de beste kwalitiet. Dus niet zo moeilijk voor welke cacao te gaan, toch?

Nog even verder over de gezondheidsvoordelen van rauwe cacao. Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei soorten van stress maar denk ook aan uitlaatgassen,
bestrijdingsmiddelen, suiker, schadelijke e-nummers. Je lichaam kan snel achteruitgaan, slijtage en het verouderingsproces gaat een stuk sneller! Wat weer resulteerd in stijver worden, je geneest minder snel en alles gaat stroever en
langzamer. Anti-oxidanten vangen dus deze vrije radicalen op en voeren ze af. En we weten nu dat cacao heel veel anti-oxidanten bevatten!

In pure chocolade kun je dit ook terug vinden maar let op, wel met het hoogst mogelijk cacao percentage! Dit gaat vanaf zo’n 70%. Cacao bevat trouwens nog meer goeds, ook volop aanwezig zijn koper, magnesium en vitamine P (deze vind je overigens ook terug in groene thee).

Ook zou het goed werken voor onze bloeddruk en een gebalanceerde hormoonspiegel, het zou een gunstige werking hebben op onze cholesterol en het  geeft een gevoel van voldoening. Cacao bevat ook caffeine. Niet in een hoge vorm maar het zou ons lichaam en onze brein stimuleren en ze geven een enorme boost voor ons immuunsysteem.

Als tip wil ik je meegeven dat je wel moet letten op welke soort cacao je neemt en welke hoeveelheid uiteraard.  Overal waar TE voorstaat, is teveel en is nooit goed voor je. Het is niet de cacao in chocolade die de chocolade slecht maakt, maar de suikers en melk die er aan worden toegevoegd. Goed onthouden! Denk aan Mars, Snickers etc etc..

Vermijd dus chocoladeproducten zoals snoeprepen / caloriebommen, ze bevatten enorm veel suiker en vet. Gezondere soorten zijn dus pure chocolade, cacao (bonen) en rauwe cacao (poeder) .

Tot slot; Je ziet soms wel eens smoothie recepten waarin cacao verwerkt zit, in onze volgende blog gaan we hier uitvoerig op door en geven wij een recept weg met rauwe cacao! Welke combinaties zijn bijvoorbeeld lekker, waar kun je rauwe cacao het beste kopen en nog meer gezondheidsvoordelen  in combinatie met andere superfoods en fruit / groenten.

Dus zet het alvast op je boodschappenlijstje en houd onze blog in de gaten, wordt zeker interessant;)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: