Tips & Tricks…

22 Jun

Ik ga in deze luchtige blog wat Tips and Tricks weggeven voor de aankoop van goed en vooral rijp fruit. Het komt volgens mij best vaak voor dat je bij het inkopen bijvoorbeeld op de markt, fruit koopt en vervolgens thuis ontdekt dat het fruit niet rijp is of bedorven is. Zonde….want je koopt het immers om er vervolgens heerlijk van te genieten, niet? 

Dus vandaar mijn tips voor de aankoop van goed fruit, ik behandel er een paar en aan jou om deze tips & tricks toe te passen.

Vaak is het zo je fruit eerst moet voelen, betasten met liefde als het ware. Vaak wordt fruit half rijp geplukt, simpelweg omdat het transport en opslag van het fruit enige tijd in beslag neemt. De tussentijd wordt vaak benut om fruit rijp aan te bieden aan de consument. Helaas gaat dit soms mis dus is het raadzaam om zelf aan de slag te gaan alvorens je de aankoop doet.

Ik ga natuurlijk niet al het fruit behandelen maar ik geef wel een paar tricks weg; 

Meloen: kies als eerste mooie ronde meloenen, zonder vlekjes of deukjes, ook een goede geur is hierin belangrijk. Dus ruik er gewoon aan, staat niet gek gewoon doen! Ruikt hij lekker zoet dan heb je de goede te pakken. Duw ook lichtjes de meloen in, bij het steeltje om te kijken of de schil meegeeft. Denk aan een galia of een cantaloup meloen. Als tip; pak juist niet de allergrootste die je kunt vinden (al zijn wij Nederlanders vaak wel geneigd dit te doen) Maar de kleinere zijn vaak smaakvoller dan de hele grote.

Bij watermeloenen zie je mensen vaak kloppen op de schil. Weet jij waarom?  Simpel, als de meloen helder en hol klinkt, dan heb je een goede te pakken. Hij is rijp.  

Mango: een mango moet pittig geuren en het vruchtvlees moet licht meegeven, dus betasten die mango. Let verder op de schil, deze moet gaaf zijn. Heb je toch niet eerst gevoeld omdat je misschien denkt dat dit niet echt hygiënisch is? Dan is de kans groot dat je een onrijpe mango hebt gekocht, je kunt hier niet zo veel mee dus doe hem dan samen met een banaan in een plastic zak of geef hem een lekker warm plekje.  

Ananas: voor de aankoop van een goede ananas en om te testen of deze rijp genoeg is, probeer voorzicht de binnenste blaadjes eruit te trekken. Kan dit op een vrij eenvoudige manier, dan is je ananas rijp. Vaak zijn de binnenste blaadjes ook wat bruinig. Kopen dus want hij is lekker zoet.

Avocado: (bron: #ikwileensixpack). Vaak denk je dat je een goede avocado te pakken hebt maar pas het volgende eens toe om te voorkomen dat je thuis een teleurstelling wacht. Haal voorzichtig het steeltje weg van de avocado. Als je een bruin plekje ziet, kun je beter de avocado terug leggen, ze zijn dan ook bruin van binnen.

Cranberry′s: vaak verpakt in een plastic zak. De besjes moeten er glanzend uitzien en stevig aanvoelen. 

Perssinaasappels: als je goed kijkt, zie je een klein kort steeltje zitten bij het naveltje. Kun je dit makkelijk verwijderen dan zal hij wat droog zijn, gaat het wat lastiger dan heb je een lekkere sappige te pakken. 

Dus rest mij nog een korte samenvatting te geven van dit verhaal voor de aankoop van mooi en rijp fruit: er bestaan verschillende mogelijkheden om de rijpheid te testen. Verspreidt de vrucht een lekkere geur, heeft de vrucht glanzende ogen, laten de kroonblaadjes makkelijk los, voelt de vrucht veerkrachtig aan rond de steelaanzet en zijn de velletjes in de ogen van de ananas bruin en laten ze makkelijk los, dan is de vrucht rijp. 

Dus voorkom slechte aankopen, zonde! Leer dit uit je hoofd en veel shop-plezier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: