Marathron-sapje (appel-/venkel)

19 jun

Ik merk dat er veel vraag is naar gezonde sap – recepten. Dus ik ga zo nu en dan eens een lekker recept weggeven. De recepten die ik hanteer zijn “anders” en daar bedoel ik mee, niet standaard wat men vaak in de supermarkten ziet.

Vandaag gaan we voor Appel- Venkelsap! Simpel, lekker en bovendien erg gezond….

We kennen allemaal venkel, niet? Als ik heel eerlijk ben, staan ze niet dagelijks…..zelfs niet wekelijks op mijn menu. Dus is het niet eens een goed idee om deze prachtige groente eens te verwerken in een sapje?  

Maar voordat we dit gaan doen, wil ik eerst wat vertellen over de venkel(knol). Want mijn motto is wel, weet wat je drinkt en waar het goed voor is. Hier gaan we; 

Allereerst; venkel heeft een beetje een anijsachtige smaak en licht niet zwaar op de maag, lekker om te drinken dus. Maar venkel is dus veel meer dan alleen lekker in een sapje. Wist jij bijvoorbeeld dat de oude Grieken het gebruikten als vermageringsmiddel, ze noemde het MARATHRON wat “dun worden” betekend. In de middeleeuwen kauwde men tijdens een preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan. Grappig niet? 

Venkel is een zeer gezonde groente met weinig calorieën. Ook is hij vetvrij en een goede bron van mineralen. Het zou onze spijsvertering bevorderen en het zou helpen bij een opgeblazen gevoel. last van windjes, neem venkel. Heb je hyperactieve kids, het werkt goed als een natuurlijk kalmeringsmiddel. Verder heeft het zoals net al vermeld een hongerremmende werking en het zou ook nog eens koortswerend en pijstillend werken.

En ach dat deze knol ook nog eiwitten, koolhydraten, kalium, natrium, Calcium, Fosfor, ijzer, vitamine C, vitamine b1 en B2 zit ach…dat is bijzaak niet? ;)

Dit was in het kort…De Venkel.  So, let’s make some Juice!!

We nemen 1 venkelknol, welke lastig is om uit te persen tenzij je een goede sapcentrifuge hebt. Mocht je dit niet hebben, geen probleem dan gebruik je gewoon de blender. Let op: snij de venkel in de lengte in smalle stroken (verwijder wel het bladgroen en wortelaanzet van de venkel en vergeet hierbij niet de kern) . Doe dit vervolgens in een blender (of sapcentrifuge)

2 appels (de beste voor dit sapje zijn Red Delicous of een andere zoete variant), snij appels in kleine stukken en verwijder het klokhuis en steeltje. Ook dit mag in de blender (of sapcentrifuge) . Voeg er wat water bij en blenderen (als je een sapcentrifuge hebt, mag je het water achterwege laten).

Pers een limoentje of citroen uit in het venkel en appelsapje en giet daarna je sap door een zeef (Let op; alleen als je een blender gebruikt, anders is dit niet nodig) 

En klaar is je Venkel-appelsapje! Je kunt het eventueel garneren met wat takjes venkel…staat nog leuk ook! 

Ik zei het toch al, simpel, lekker en gezond! Proost, op je gezondheid!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: