Superfood (sapje) met …Zeewier

14 Jun

Ik kom het steeds vaker tegen…Zeewier! Het is niet zo dat het echt een nieuwe trend is maar goed het schijnt wel de groente te zijn van 2012!  Dus deze blog gaat eens over Zeewier. Misschien denk je nu, wat heeft zeewier nou met sapjes te maken omdat het in onze blogs vaak over sappen gaat,…nou wij gaan een sapje maken met Zeewier!

Allereerst…Zeewier is superfood! Ze bevatten namelijk zoveel mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Eet ze rauw, gekook of gedroogd! In het Oosten is zeewier veel populairder, al eeuwenlang consumeren Japanners deze wondergroenten! Ook voor veganisten is het een aanrader i.v.m. met de aanwezige calcium. Ze bevatten namelijk meer calcium dan melk en meer ijzer als vlees. Maar de zeewier is zoveel meer, denk ook aan Magnesium, zink vitamines B en C, Interessant niet? 

Helaas is het zo dat door de uitputting van onze bodem, onze groenten steeds minder mineralen bevatten. Maar, het goede nieuws is…(nou ja goed) Dit geldt dus niet voor zeegroenten, en laat Zeewier nou net een zeegroente zijn.   

Oke, nu ik zeewier kort heb ingeleid, hier komt een snelstoom cursus welke soorten we hebben en wat ze al wel  niet bevatten aan voedingsstoffen, lees mee want je zult versteld staan. We hebben namelijk verschillen, zo kennen we de bruine zeewiersoorten, rode zeewier en de groene zeewier.

We beginnen met de Rode zeewieren:  bijvoorbeeld de AGAR, deze wordt vaak ingezet als laxeermiddel, bindmiddel en in japanse gerechten. Dat laatste is niet heel verrassend, wel?

We blijven nog even bij de rode soort want er is meer te vermelden. Ook de DULSE is een rode zeewier. Hij heeft een wat nootachtige smaak. Advies van bereiding: niet koken maar gewoon toevoegen aan je salade.  Dan hebben we nog de NORI, een eenjarige plant die wordt verkocht in vellen en we die we allemaal kennen van de bekende Sushi vellen.   Zoet van smaak en ze bevatten veel proteine, vezels, jodium, vit. b6 en b12. En…Let op; deze soort heeft het hoogst aan eiwitgehalte van alle zeewieren.

We zijn bij de bruine zeewieren beland. De ARAME bijvoorbeeld wordt vaak gebruikt bij het koken en ook deze zit weer bombol goeds zoals calcium, ijzer, magnesium en vit. A. Ik kan je adviseren deze wel even 5 minuten laten weken voor gebruik. Deze soort gaan we trouwens verwerken in een sapje! Dan hebben we nog de HIJIKI, deze heeft een geheel eigentijdse smaak. deze zwelt na het weken ook op. Let op: niet teveel van deze soort. En jawel daar gaan we weer; vezels, mineralen, calcium en magnesium!

Er wordt zelfs beweerd dat de HIJIKI veel gezondheid en schoonheid biedt, aldus de Japanner.  Dan hebben we nog de KOMBU (visachtige smaak en doet goed bij sashimi). Ook de WAKAME mag in dit rijtje niet ontbreken, deze proeft naar de zee en hier gaan we weer: een bom van calcium,. vit. B,A, C en K en wederom veel proteine, ijzer, magnesium, chroom en fosfor.

En, denk dat veel mensen dit interessant vinden, WAKAME zou helpen bij het verbranden van vetweefsel, je moet het echter wel elke dag eten.

Voor wie liever niet op zeewier wil kauwen, is er Kelp! Kelp behoort tot de bruine zeewier en ja Kelp bevat ook de juiste voedingsstoffen. Je kunt ze krijgen in poeder of tabletvorm. Onze volgende blog gaat uitvoerig door op Kelp.

Zoals ik al in het begin vermelde, geef ik een recept weg voor een Superfood sapje met…juist, Zeewier. Oke hier gaan we;

We nemen 1 theelepel ARAME (zeewier), 3 appels (neem dan wel de Golden Delicous of een andere zoete appel), 1 citroen of limoen, 1/2 komkommer en een stukje gember.

Bereiding:

Laat eerst het zeewier weken indien nodig (meestal staat op de verpakking hoe lang je dit moet doen) Snij ondertussen de appels in stukjes en doe ze in een sapcentrifuge. Ook de komkommer kun je door een sapcentrifuge halen. Heb je deze niet dan kun je er ook stukken van snijden en deze in je blender doen.

Giet vervolgens het sap van de appels en de komkommer in een blender. Knijp het sap van citroen of limoen boven de blender uit. Gember schillen en hak hem fijn. Doe vervolgens de gember en het zeewier bij het sap. (je mag de gember eventueel ook door de sapcentrifuge halen) Let op, een stukje van ca. 1 cm. is voldoende. Vervolgens mix je alles met elkaar en drink het gelijk op. Voel vervolgens de energie door je hele lijf stromen.

Dit is een zeer krachtig drankje en zo goed voor je.  Durf jij het aan? Ik zeg doen! ;)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: