Er was eens…

29 Mei

Er was eens …

Een jong stel dat altijd ruzie met elkaar zocht; Peter en Silie! Een tovenaar kon het echter op een gegeven moment niet meer aanhoren en toverde Peter en Silie om in een plant…de Peterselie. Peter werd voor straf een wortel en Silie de stengel en bladeren. En zo ontstond de Peterselie.  Grappig niet? 

Dus jawel we gaan het hebben over de veelzijdige peterselie want behalve dat het een leuk verhaaltje is, is de peterselie supergezond voor ons. Het is namelijk zoveel meer dan alleen een keukenkruid.  Oke, hier gaan we!

Peterselie wordt o.a. ingezet om o.a. huidverouderende vrije radicalen op te ruimen, ook wordt het vrijkomen van histamine verminderd door het wonderplantje. Ze bevatten vitamines A, B en C, en de wortel vooral veel vitamine C. De bladeren zijn rijk aan calcium, magnesium en chlorofyl. Wist jij bijvoorbeeld dat 5 gram Peterselie de dagelijkse behoefte aan vitamine A en 30 gram die aan vitamine C dekt?

Interessant niet? 

We gaan nog wat verder als we het hebben over grappige verhalen over de Peterselie! We kennen allemaal Asterix en Obelix, als je goed kijkt zie je Asterix af en toe met een bosje peterselie in zijn oren rondlopen tegen het harde geluid. Ook hier zit wat achter…men kwam er achter dat door het eten van peterselie doofheid en oorontstekingen verminderden. 

Ook een belangrijk puntje is dat peterselie goed is voor onze spijsvertering. Het doodt namelijk bacteriën in onze maag en brengt hierin een goede balans aan, dus resultaat… een gezonde spijsvertering. Je ziet peterselie vaak als garnering liggen bij een gerecht. Waarom? Simpel, omdat het helpt om de maaltijden sneller te verteren, dus eet je garnering gewoon eens op zou ik zeggen. 

Verder zit peterselie ook nog boordevol ijzer, dus het wordt ook ingezet tegen bloedarmoede. Peterselie zorgt er in principe voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt.. Vitamine B12 is een stof die het lichaam zelf aanmaakt. Peterselie bevordert ook de aanmaak van B12 in het lichaam. Heb je bijvoorbeeld last van vermoeidheid of bloedarmoede, dat zou eventueel aan een tekort aan B12 kunnen zijn.  Als ik nog even door mag gaan, peterselie zou ook ons bloed zuiveren, onze aderen elastischer te maken. Ook zou onze cholesterol worden opgelost door bepaalde stoffen in de peterselie. En, ook onze nieren zijn blij met peterselie, ze worden namelijk door dit groene plantje versterkt EN schoongemaakt.  Als laatste en dan stop ik echt…het zou zelfs lichaamsonvriendelijke stoffen helpen ons lichaam te verlaten. Ik zei het toch al, verrassend! 

Dus conclusie van ons peterselie verhaal is dat de peterselie zeer voedzaam is! Als tip zou ik meegeven deze plant dagelijks in je voeding te verwerken. Ik zou de peterselie niet te lang verhitten want we weten wat er dan gebeurd toch? En ja, we kunnen hem ook in een sapje verwerken, in onze volgende blog geven wij een recept weg voor een super cleanse sapje!  

Nou ben ik toch nog een laatst puntje vergeten en dat is datgene wat we allemaal denk ik wel weten van de peterselie, het wordt ook  ingezet bij mensen met een slechte adem (knoflook) daarbij komt ook nog eens dat door de vitamine C goed is voor de aanmaak van nieuw tandvlees en nu echt als laatste, galstenen…deze zouden ook worden opgelost door de peterselie. Weet je het bovenstaande verhaal nog over Peter en Silie? Nou die zullen in ieder geval nooit meer hun gal samen spuwen:) 

The end…

Advertenties

2 Reacties to “Er was eens…”

  1. Madina mei 29, 2012 bij 21:33 #

    Hoera, tegen huidveroudering! Ik moet snel veel peterselie inslaan :) Hoe kom je trouwens aan de wortel? Is dat ook te koop?

    • Sapas Sappenontwerpers mei 29, 2012 bij 21:49 #

      He, leuk je reactie;) Ja, de wortel is zeer zeker te koop, biologische winkels en natuurwinkels. Daar kun je ze krijgen, ik zeg aan de peterselie wortels;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: