Vers, gevriesdroogd, bevroren…

13 mei

Ik ga het eens hebben over het verschil tussen gevriesdroogde fruit en bevroren fruit. Weet je het? Nou, ik ben er inmiddels uit en ga mijn kennis hierover met jullie delen.  

Want dachten we  niet allen dat het misschien hetzelfde zou zijn? Ja, denk het eigenlijk wel maar dit is dus niet het geval. Gevriesdroogde (laten we voor het gemak de aardbei aanhouden als voorbeeld) aardbeien worden gemaakt volgens een geavanceerde vriesdroog methode. Met deze methode wordt het water vanuit het verse fruit gehaald in een koude (bevroren) gevacummeerde omgeving. Op die manier blijft het goede van het fruit achter in een luchtige structuur.  

Gevriesdroogde aardbeien hebben een tal van voordelen en om maar iets te noemen is het makkelijk om op elk moment van de dag fruit bij de hand te hebben. Ik persoonlijk kies toch echt wel voor vers maar we hebben het nu niet over mijn persoonlijke mening;) Verder zou het alle voedingsstoffen van het verse fruit behouden blijven en zul je geen toevoegingen of conserveringsmiddelen binnen krijgen. Ook hebben ze meer smaak en de houdbaarheid van het fruit zou met deze methode verlengt worden.

Nou weet men inmiddels ook wel hoe ik hier over denk met een vers product van maar liefst 3 dagen houdbaarheid, maar goed…ook dit even terzijde.

Verder heeft gevriesdroogd fruit het grote voordeel dat het geen vet en geen cholesterol bevat en dat de calorieën aanzienlijk lager zijn. En…ze zijn zonder fruitschil, we weten dat dit de voornaaanste drager isvan chemicaliën en andere milieu vervuilers toch?

Oke, dit weten we nu maar hoe weet je nou of je gevriesdroogde aardbeien hebt of bevroren aardbeien? Welnu bij  gevriesdroogde producten zie je soort van lichte, witte substantie. Dit zijn fruitsuikers of andere voedingsstoffen. (proteine of vitaminen) die van nature voorkomen in fruit. omdat vriesdrogen het water voor bijna 100% verwijdert verschijnen er dus kleine hoeveelheden suiker en andere voedingsstoffen in hun vaste vorm aan de oppervlakte van het fruit. Dit zijn dus geen vervuilingen! En trouwens…het staat op het zakje of pakje wat je koopt of het wel of niet gevriesdroogt is, simpel!

Verder is het grootste verschil dat bij bevroren producten het fruit aan warmte wordt ontrekt, dus de temperatuur is hierin belangrijk. De houdbaarheid van bevroren vruchten loopt van ca. 2 maanden tot een jaar. Het vriesdrogen gebeurd door machines en hierbij wordt er vocht ontrokken aan het fruit. De houdbaarheid is ca. een jaar. Zie het zo, een  diepvries ontrekt warmte aan een product. Het water veranderd in ijs. Bij het invriezen van een product is de manier doorslaggevend. Alleen als men snel  invriest zal de kwaliteit van het product niet worden aangetast. Hoe sneller des te beter. Want het water in een voedingsproduct is in veel gevallen niet zuiver omdat er altijd wel enige mineralen in zijn opgelost. Het water bevriest daarom niet bij 0 gr./ maar pas bij een lagere temperatuur. 

Wat je vaak ziet bij bevroren vruchten is dat ze slap worden, helaas is dit ook zo bij gevriesdroogd fruit. Het is nou eenmaal zo dat ze een spons-achtige structuur hebben en dat het daardoor makkelijk vocht aantrekt als het aan de lucht wordt blootgesteld. 

Dus eindconclusie van dit verhaal is dat als je toch aan de bevroren vruchten wil, dan te kiezen voor gevriesdroogde producten.  Nogmaals ik ben helemaal geen voorstander van bevroren vruchten en heb het liever supervers maar volgens mij val ik nu in herhaling:)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: