Ooohhh…wat zijn ze leuk!

13 Apr

Ooohhh ik heb ze al gespot, leuke aardbeienplantjes! Ik ga er daarom eens iets over vermelden want het is nu bij uitstek de tijd om ze te planten!

En waarom niet, de aardbei op dit moment is niet echt heel goedkoop dus een goed alternatief is om ze zelf te telen, appeltje – eitje namelijk. Je kunt ze in de tuin of gewoon in een bloempot op je balkon planten. En een voordeel van het zelf planten van een aardbeiplant is dat ze nog lekkerder zijn ook, vers!!

Ik ga je wat tips geven, let op;

Het beste is de plantjes te planten vanaf April. Zorg voor een mooie vrolijke bloempot en zorg ervoor dat er voldoende ontwateringsgaten in zitten, oftewel gaatjes aan de onderkant. Belangrijk is dat je goed potgrond gebruikt. Vul de pot met 3/4 met potgrond. Leg vervolgende de planten met het blad op de rand van de pit met de wortels naar binnen wijzend. Nu verder vullen met potgrond zodat de wortels bedekt zijn. Simpel niet?

Nu komt het aan op verzorging! Nou heb ik zelf eigenlijk geen groene vingers maar ga dit toch proberen, omdat het zo simpel is. Ook nog belangrijk, zet ze op een zonnige plaats, liever niet in de wind. Als ie eenmaal bloeit, dagelijks water geven. Ja, ik weet het…ik vergeet het ook zo nu en dan maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt, gaat het automatisch, echt!Als ie eenmaal bloeit, mag je eventueel kunstmest toevoegen.

LET OP met vogels want die vinden de aardbeien ook lekker. Als ie uitgebloeid is, vers potgrond en dan komt ie volgend jaar bij je terug, veel voller dan voorheen. In de winter wel even binnen halen, want net als wij houden zij er ook niet van om met kou en  vorst buiten te staan:)

Je kunt de aardbeien plukken vanaf eind juni tot in Augustus. Neem bij het plukken van de zomerkoninkjes als tijd het kroonblaadje mee. Zo voorkom je ziekte van het plantje en dit houd je aardbei langer vers!

Als laatste voordat je aan de slag kan!

Zet een klein bloempotje met potgrond naast je moederplant en leg hier een uitschieter boven op (op den duur groeien er lange uitschieters aan de plant) . Laat de verbinding tussen elkaar zitten. Als de uitschieter goede wortels vertoond, kan je de verbinding met de moederplant door knippen. Hij zal nu op eigen kracht verder groeien en als cadeautje voor de goede zorgen, zal hij je het volgend jaar ook aardbeien schenken:)

Ze zijn op het moment van het schrijven van deze blog o.a. te koop bij bijvoorbeeld de Marko maar ook te krijgen bij  Willem en Drees, net zo makkelijk:)

Tot dusver de aardbeienplant!


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: