Fuerte versus Hass versus…

11 apr

We gaan het in deze blog weer eens hebben over de supergezonde avocado! Dat deze zeer gezond zijn, dat weten we inmiddels, toch? We gaan nu eens de verschillen behandelen en hoe kies je de juiste? Gisteren tijdens het inkopen zag ik opeens drie soorten avocado’s liggen.  Dus deze blog gaat over o.a. de Fuerte avocado versus de Hass avocado versus…nog meer soorten, lees je mee?

We hebben bijvoorbeeld de Fuerte, dit is een peervormig ras met een dunne gladde, heldergroene schil. Deze avocado was lange tijd marktleider maar heeft inmiddels plaats gemaakt voor de Hass.  Hass is dan ook tegenwoordig de industriële standaard.

Fuerte is echter de meest geteelde en populairste soort, omdat de smaak bijzonder goed is. De Fuerte avocado is een Mexicaanse avocado soort en heeft romig geel vruchtvlees. De pit is middelgroot en als de avocado goed rijp is, kan de schil er makkelijk worden afgetrokken.

Ook steeds vaker zie je de HASS, deze is te herkennen aan het formaat, een wat kleinere avocado, peervormig met een ruwe en bobbelige schil. Dit is om de avocado te beschermen voor de hete zomerzon. Deze oogst loopt vanaf mei tot november.  Tijdens het rijpingsproces verkleuren deze tot bijna zwartbruin. Hass heeft geel vruchtvlees en is dus klein. De smaak is nootachtig en is een zeer goede soort.

Maar we hebben ook de Ettinger, deze avocado heeft een dikke hals en een gladde heldergroene schil. Deze avocado is zeer lekker van smaak en wordt van september tot december uit Israël geïmporteerd. En dan tot slot hebben we de Nabal, een dikke bijna ronde ras met een donkergroene / bruine schil. Het is ook een Israëlische soort, het vetgehalte van deze avocado is betrekkelijk laag.

Er zijn nog veel meer soorten bekend maar deze bovenstaande kom je tegen in ons land.Ik heb zelf een voorkeur voor de Hass, ik vind ze net wat romiger en nootachtiger (dus iets meer smaak dan de andere avocado’s) , aangezien wij gaan voor smaak als bedrijf kom ik niet onder deze keuze uit.  Superlekker en niet alleen in sapjes:)

Tot slot nog een paar tips voor de aankoop (je weet nu immers de verschillen)

Een avocado is rijp als het vruchtvlees rond de steelaanzet meegeeft als er zacht in wordt geknepen. Heb je de pech dat er alleen harde avocado’s zijn, dan zijn ze dus nog niet rijp. Laat ze dan bij kamertemperatuur  enkele dagen  na-rijpen. Duurt dit te lang voor je dan als tip de avocado’s in een zakje met een rijpe banaan laten na-rijpen. Gaat opeens heel snel.  Verder niet in de koelkast bewaren want dan bederft deze, zonde!

Succes bij de aankoop van de perfecte avocado! :)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: