Eiwitrijke nootjes

5 apr

We gaan het eens hebben over eiwitrijke nootjes en welke zijn gezond en welke kun je beter laten staan?

De meeste noten bevatten voor tot zo’n 90% aan onverzadigde vetten.. We weten dat onverzadigde vetten  ons cholesterolgehalte verkleinen en dat we daarmee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen?

Verder bevatten noten ook nog een essentiële vetzuur. Dit is een vetzuur dat het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Mensen die geen vlees eten, bijvoorbeeld vegetariërs zijn noten een heel goed alternatief.

Wat nog wel belangrijk is bij het eten van noten, is dat ze ongezout zijn en ongebrand! Ja, ik weet het..dan zijn ze niet zo lekker meer maar op deze manier worden alle voedingsstoffen optimaal benut. Dus best belangrijk!

Maar welke moeten we nou nemen, en welke  nou net niet?

Welnu, we behandelen er een paar en we beginnen met de:

Hazelnoten

Die zijn namelijk supergezond en behoren tot het “‘superfood principe”! Ze bevatten namelijk veel plantaardige eiwitten., onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine B1, B2, B6 en E en bevatten ze o.a. calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Hazelnoten bevatten alle essentiële aminozuren.

De hazelnoot bevat veel proteïnen, complexe koolhydraten, vezels, ijzer, calcium en vitamine E. Daarentegen bevat het weinig sodium en suiker. Maar liefst 80% van de aanwezige vetten zijn onverzadigd en het bevat 0% cholesterol.

Nog een wondernootje, en dat is de Amandelnoot! Wederom een hoog gehalte aan eiwitten. Bovendien bevatten ze het meest efficiënte  vorm van vitame E. Deze vitamine werkt in ons lichaam als een antioxidant, die vrije radicalen zuivert. Van alle notensoorten zijn amandelen ook het rijkst aan calcium. Daarnaast zijn ze ook een zeer goede bron van magnesium, koper, zink, B6 en vitamine B2. Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit.

Walnoten zijn ook gezonde nootjes, hij spant zelfs de kroon als het gaat om voedingsstoffen. Een uitstekende bron voor omega-3 vetzuren, vitamines, mineralen en die werken als krachtige anti-oxidanten. Koop ze in dop en kraak ze zelf.

Zelf ben ik verzot op de pistachenoten nootjes, gelukkig maar ook deze nootjes bevatten veel voedingsstoffen. Zo zitten ze bomvol vitamine B1, vitamine B6, vitamine E, foliumzuur en magnesium. Ook zitten er erg veel anti-oxidanten in de pistachenoot.

De laatste die we gaan behandelen zijn Macademia’s, deze bevatten wederom veel proteïnen, magnesium, vezels en veel onverzadigde vetzuren. Probeer ze altijd zo vers mogelijk te kopen en niet te lang bewaren!

Een mooi bijkomend voordeel is dat er maar weinig calorieën in de nootjes zitten. Het is daarom een gezond product om te eten, ook tijdens het afvallen.

Maar….welke nootjes kun je het beste laten liggen?

Als eerste de Cashewnoten, deze bevatten niet het juiste vet! Ze worden eigenlijk 2 keer geroosterd voordat ze geschikt zijn voor consumptie. Cashews bevatten dus iets minder (goede) vetten, maar ze leveren dan wel weer  koper, magnesium, zink en ijzer. Absoluut met mate dus!

De zogeheten pinda is trouwens geen noot, dus die laten we gewoon achterwege:)

Het is belangrijk dat je van noten niet te veel eet. Regelmatig en een handje per dag is voldoende. Ook gezonde, onverzadigde vetten bevatten veel energie, en dus kcal. Het blijft belangrijk om je calorie-inname in de gaten te houden. Noten worden vaak gepeld, gedroogd, gebrand, geroosterd en geschaafd aangeboden. Helaas gaan door deze bewerking voedingsstoffen verloren. De nootjes die je vind in de supermarkten zijn geroosterd of gebrand op hoge temperaturen. Hierdoor veranderen de onverzadigde vetzuren in verzadigde vetzuren. Dus laat die gewoon staan de volgende keer. Je kunt ze makkelijk zelf roosteren namelijk, 15 a 20 minuten in een oven op bakpapier en niet warmer dan 80C, veel gezonder voor je!

In onze volgende blog gaan we met een van deze nootjes een heerlijk RAW FOOD sapje maken, jij ook benieuwd naar het recept? Blijf ons volgen en je ontdek het binnenkort. Nu aan de nootjes MAAR …met mate he! :)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: