Ontslakken met bitterzout!

4 apr

Ik hoor steeds vaker het woord Bitterzout! Maar wat is bitterzout precies en wat is het doel van het nemen van bitterzout? Ik ben hier wel benieuwd naar, jij?

Wat is het eigenlijk?

Het is een natuurlijk zout om precies te zijn, een magnesiumsulfaat. Dit komt voor in zeewater, uit zoutmeren en in mineralen van kalksteen. Ik kom het de laatste tijd vaak tegen in een adem genoemd met detoxen en afvallen maar eigenlijk is het een darmreiniging.

Hoe werkt het?

Bitterzout (magnesiumsulfaat) is eigenlijk een natuurlijk zout dat zich bindt met water tot een isotonische oplossing. Het wordt niet door de darmen opgenomen. Het zorgt ervoor dat het water als een dunne oplossing door de darmen heen trekt en zo de darmen reinigt. Bitterzout weekt afzettingen van ziekte- en gifstoffen op de darmwanden los en spoelen deze uit. Het zogeheten ontslakken. Het zou de natuurlijke stoelgang bevorderen.

Hoe te gebruiken?

Het wordt vaak gebruikt bij afslanken. Om af te  slanken is het eerst nodig om eerst aandacht voor de darmen te creëren  . Als ondersteuning zou men (als de stoelgang normaal is) een halve tot een kwart theelepel bitterzout op een kwart liter lauwarm water kunnen oplossen. Dit dient op de nuchtere maag worden gedronken. Ook schijnt het zo te zijn dat de smaak van bitterzout enorm zou kunnen tegenvallen. Dan zou je er citroensap doorheen kunnen doen. Ook wordt er aangeraden om te bewegen na inname. Na de 5e dag zou je de hoeveelheid kunnen afbouwen. Elke dag wat minder.

Wij zijn echter meer van het alternatief en een prima alternatief voor bitterzout is zuurkoolsap maar ja, of je hier nou echt vrolijk van wordt? Wel een prima alternatief voor een inwendige reiniging. Belangrijk nog tijdens een darm reiniging is veel te drinken, zo’n 1 1/2 liter tot 2 liter per dag. Dit bevordert namelijk de reiniging van de darmen en het wegspoelen van afzettingen en zuren in het lichaam.

Dus eigenlijk is bitterzout een soort hulpmiddel bij een darmreiniging.

Maar waarom een darmreiniging? 

Een darmreiniging heeft als functie het reinigen van de dikke darm. Vervuiling van de dikke darm zorgt namelijk vaak voor gezondheidsproblemen. Deze vervuiling ontstaat door ons voedingspatroon (met veel vlees), gebrek aan beweging en stress. De aanwezige vervuiling is in de loop van de jaren opgebouwd en blijft als het ware aan de darmwand plakken. Deze laag wordt steeds dikker en houdt dus giftige stoffen vast. De laag wordt ook wel “slakken” genoemd, vandaar de ook wel gehoorde term voor deze reinigen: ontslakken.

Doordat de dikke laag vervuiling de gifstoffen vasthoudt worden deze niet afgevoerd. Bovendien verkleint de laag de werkzame oppervlakte van de dikke darm. Een darmreiniging kan deze laag verwijderen waardoor de dikke darm weer goed kan functioneren, goede stoffen kunnen worden opgenomen en kwalijke gifstoffen worden afgevoerd.

Let op: Bitterzout is op basis van magnesium. Dit laxeert enorm, wat overigens geen kwaad kan. Omdat je ineens alles ‘loost’, raak je voor een korte duur ook alle voedingstoffen kwijt en kan je maag- en darmstelsel kort van slag zijn. Dit stimuleert echter wel om de balans te hervinden en sterker te worden. Het zou kunnen zijn dat je ernaar griepverschijnselen vertoont. 

Onze conclusie:

Reinigen van je darmen is prima, een goed begin voor als je wil afvallen. Wij zijn zelf geen voorstander van diëten e.d. en vinden dat je dit op een natuurlijke wijze moet doen. Het nemen van Bitterzout geeft een goede ondersteuning om je je lichaam te reinigen, vervolgens vinden wij dat het daarna een kwestie is van goed op je voeding te letten, te bewegen, de maaltijden over de dag verspreiden, groenten en fruit tot je te nemen, veel water  drinken. Ik denk dat je dan al heel goed bezig bent:)

Tot dusver..bitterzout!

Advertenties

6 Reacties to “Ontslakken met bitterzout!”

 1. Mo maart 24, 2013 bij 21:23 #

  Ik doe het regelmatig.. Voel me fantastisch erna!!!

 2. Mijn Cake februari 22, 2013 bij 22:50 #

  Fijn wat meer over dit ‘detox’zout te weten!
  Ik heb gelezen dat het ook voor het zuiveren van de lever kan werken. Klopt dit?
  En waar is het verkrijgbaar?
  Zonnige groet, Vera

  • Sapas Sappenontwerpers februari 26, 2013 bij 10:36 #

   Ja klopt! Ook voor je lever is het goed product! Je kan het o.a. kopen bij de natuurwinkels. Fruitige groet terug.

   • Charles van Brussel november 16, 2014 bij 10:46 #

    Wat mij verbaast dat er door de huisartsen dit bijna nooit voorgeschreven wordt. Ook als iemand erg veel last heeft van verstopping. Dan wordt steeds die poedertjes voorgeschreven die maar half werken. Bitterzout is de oplossing vaak. Misschien dat het te maken heeft met de medicatie lobby omdat bitterzout goedkoop is.

   • Sapas december 23, 2014 bij 09:09 #

    Beste Charles, nou ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Bitterzout is nou eenmaal goedkoper. Niet interessant voor de farmaceutische industrie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: