“Rosehip”

29 Mrt

We gaan het eens hebben over rozenbottels! Weet jij er namelijk genoeg van af? Ik niet namelijk, ja ik weet dat ze in jams worden verwerkt maar daar houd het ongeveer wel bij op…

Oke, de rozenbottel behoort dus tot de roosplant. Veel mensen weten niet dat de roos dus ook vruchten draagt. Als een roos eenmaal is uitgebloeid, wordt er een rozenbottel gevormd. Vogels zijn wat dit betreft erg slim, ze vinden het niet voor niets lekker, ze bevatten namelijk veel voedzame stoffen. In het engels worden ze Rosehips genoemd.

Ik kom er echter ook achter dat er eetbare en niet eetbare rozenbottels bestaan. Kijk daar gaan we al, dat wist ik dus ook niet. Dus blijkbaar niet zelf gaan plukken! Nou, we weten er niet heel veel van af dus voor mij genoeg redenen om er eens een rozenbottel blog van te maken:)

In mei en Juni bijvoorbeeld zijn ze vers verkrijgbaar, andere tijden van het jaar zijn ze er in gedroogde vorm.  Je kunt ze voornamelijk krijgen bij de groenteboer of speciale supermarkten.

Oke, maar waarom zouden we rozenbottel überhaupt kopen en eten? Welnu de rozenbottel zit boordevol vitamine C. Sterker nog er is geen andere groente of fruit met zoveel vitamine C. Ah nu begin ik het zelf heel interessant te vinden.

We hebben namelijk elke dag vitamine C nodig. Omdat ons lichaam dit zelf niet aanmaakt krijg je dit dus alleen binnen via je voeding. Een voordeel is dat deze vitamine heel goed wordt opgenomen door onze darmen, zodat er geen kostbare voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast wordt de opname van ijzer verbeterd dankzij vitamine C. Ook zou het helpen bij afvallen en bovendien zorgt het voor een strakke en glanzende huid. Nu, vind ik het echt interessant. Rozenbottel verstevigd onze huid. Dit komt omdat er collageen wordt aangemaakt door de vitamine C. Collageen is een  eiwit dat je huid strak trekt. Dus strak in het pak = rozenbottels eten:) Ook bij cellulitis schijnt het een goede hulp te zijn. We hebben iedere dag vitamine C nodig. Maar rozenbottel zit ook boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten ze vitaminen A, E en K, mineralen, zoals calcium, fosfor en kalium. Allemaal belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam.

Als laatste wat ik in ieder geval ook niet wist, hoe eet je ze? Klinkt simpel maar …? Oke de gedroogde stukjes kun je wellen met weinig water (om zo de vitamine C te bewaren). Je kunt ze vervolgens verwerken in een salade of een pastasaus voor extra gezond tintje. Het is een klein beetje te vergelijken met zongedroogde tomaatjes, zoetig en met een byte. Je zou er ook thee van kunnen zetten. Geen suiker toevoegen want dat haalt de hoeveelheid vitamine C weer naar beneden, dat is zonde! Verder zou je er uiteraard jam van kunnen maken, erg lekker en gezond! Ook voor sporters schijnt het een goede aanvulling te zijn. Je lichaam gebruikt meer vitamine C als je sport, ook bij stress, hard werken of als je rookt gebruikt je lichaam meer vitamine C. Aanvullen dus!

Hoe te gebruiken: Was de rozenbottels goed voordat je ze gaat verwerken. Verwijder alle blaadjes en steeltjes. Snijd ze dan doormidden en verwijder alle zaadjes. De zaadjes zijn namelijk bitter. Rauwe rozenbottels hebben een wrange, zure smaak. Om van de rozenbottels te kunnen genieten, moeten ze eerst wat verder verwerkt worden. Zullen we er eens jam van maken? In mei en in juni gaan we ze gewoon verwerken in een sapje….nu al zin in! :)

Hier gaan we: doe de schoongemaakte rozenbottels in een pannetje. Water toevoegen totdat de rozenbottels net ondergedompeld zijn. Kook ze totdat er een soort moes ontstaat. Als de moes erg waterig is, kun je de rozenbottels nog wat verder doorkoken totdat ie wat indikt. Wrijf de moes door een zeef om de grotere stukjes en velletjes te verwijderen. Voeg per 100 gram rozenbottelmoes 40 gram geleisuiker toe. Zet de pan met rozenbottelmoes op het vuur en roer totdat alle suiker goed is opgelost. Spoel enkele lege jampotten goed uit met kokend water en laat de jampotten ondersteboven op een schone doek drogen. Schenk de hete jam in de jampotten en laat het even goed afkoelen voordat het de koelkast ingaat.

Heerlijk voor  ‘s ochtends op je brood, beschuitje…een goed ontbijt is een zeer goede start….Maar dat wisten we al:)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: