Koriander maar dan anders…..

25 Feb

Nu we de brandnetels gehad hebben, gaan we het over nog een bijzonder ingrediënt hebben, Koriander! In ons geval gaan we het uiteraard weer hebben over koriander in sapjes. Je zou niet zo snel denken om koriander toe te voegen aan een sapje maar waarom eigenlijk niet?

Misschien omdat koriander teveel geassocieerd wordt met de Aziatisch keuken? Ik denk het eigenlijk wel. De zogeheten Katoembar. Nou hier gaan we het dus ook even over hebben.

Waarschijnlijk heb je nog noot van Katoembar gehoord maar dit is wel belangrijk in dit berichtje. Het zijn eigenlijk gedroogde fijngestampte zaden van de koriander. In principe is de gehele plant eetbaar maar eigenlijk worden alleen de zaden en het jonge blad gebruikt. Gebruik altijd het liefst verse korianderBLADEN want gedroogde (vaak uit een potje) verliezen aardig wat smaak en aroma, wat weer behoorlijk zonde is!  Het smaak van koriander bladeren en de zaden is zeer groot dus let op!

Maar oke waarom koriander gebruiken? Nou bijvoorbeeld omdat het supergezond is voor ons, een apart smaakje aan je sapje geeft en….

  • Het onze spijsvertering stimuleert.
  • Vochtafdrijvend is.
  • Goed is tegen verkoudheid en griep.
  • Het ontsmettend en ontsteking remmend werkt.
  • Werkzaam is tegen salmonella.
  • Verlichtend werkt tegen maag / darm klachten en reumatische klachten.
  • Ook sporters hebben er baat bij, want hij werkt verlichtend bij spierpijn.

Om nog even verder te gaan, koriander werkt bovendien rustgevend en wordt ook ingezet tegen slapeloosheid. Vermoeit? Grijp ook hierbij naar de koriander. Al deze goede eigenschappen zijn voor mij een reden om dat ook eens met koriander aan de slag te gaan. Met mate weliswaar want teveel is niet lekker, dus kijk uit!

Wat nog wel even belangrijk is, is dat we dus twee soorten hebben, de blaadjes en de zaadjes en ik  kan vertellen dat het verschil erg groot is. Waar de smaak van de zaden een citroenachtige smaak hebben, hebben de zaden bij verwerking (dus als ze geroosterd worden en vervolgens worden vermalen)  een totaal andere smaak zoals warm, nootachtig, kruidig en hij smaakt naar sinaasappel. Interessant niet?

Nu dit gezegd te hebben over Koriander rest uiteraard nog een heerlijk recept met koriander en we nemen voor het gemak een recept waar in dus deze twee verschillende soorten inzitten. Kun jij je nu al voorstellen wat een smaaksensatie dit zal worden :)

Oke, we nemen 1 citroen, 2 bananen, 1 eetlepel honing een halve theelepel gemalen korianderzaad (dus de Ketoembar), 2 dl. magere yoghurt en 2 korianderblaadjes. Deze ingrediënten heb je nodig voor 2 volle glazen.

Maak de citroen goed schoon, gebruik het liefst een biologische. Rasp de schil en bewaar deze en pers de citroen uit.

Bananen in plakjes snijden en bij het citroensap voegen. Ook de honing en de koriander mogen er bij en SHAKE!

Voeg daarna de yoghurt toe tot het gaat schuimen (zie je het al voor je, heerlijk). Schenk vervolgens de shake in twee glazen, citroenrasp erover en garneer voor het oog, een koriander blad mmmmm…..ik ben over!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: