Een bom vol essentiële voedingsstoffen!

23 Feb

We gaan het eens hebben over brandnetels. Ja, het stekelige plantje! Waarom? Omdat de brandnetel in het voorjaar behoorlijk zinvol is voor ons. Ze bevatten namelijk zeer krachtige gezondheidsbevorderende stoffen. Ze bevorderen bijvoorbeeld de bloedsamenstelling, ze reinigen ons bloed, zijn vochtafdrijvend, versterkend en vitaliseren ook nog. Ga je aan een voorjaarsreiniging dan mag hij echt niet ontbreken om de winter vaarwel te zeggen.

Maar ja, hij prikkelt en om nou een brandnetel zo rauw op te eten…neh! Je zou hem namelijk niet in een salade kunnen verwerken. Maar je kunt hem wel rauw pureren in soepen, warme sausen maar natuurlijk ook in sapjes:) . Wij gaan het uiteraard hebben over sappen want die geven nou eenmaal een ideale werking. Ze worden makkelijk opgenomen door ons lichaam omdat ze geen speciale behandeling van de spijsvertering vereisen. De betekenis van sappen wordt meestal onderschat. Toch is het volledig en volwaardig voedsel dat maar een minimale verteringsinspanning vraagt in vergelijking met vaste voeding.

Brandnetelsap doet het bijvoorbeeld uitstekend in combinatie met versgeperst wortelsap. Het is natuurlijk belangrijk dat men deze jonge topjes en bladeren rauw moet bereiden dus hij moet rauw gedronken of gegeten worden om een optimaal voordeel te halen uit de biologische kwaliteiten. Door de rijkdom aan mineralen zoals calcium, ijzer (dé ijzerleverancier !), magnesium, silicium, kalium en fosfor, alsmede door het gehalte aan chlorofyl wordt er dankbaar gebruik van gemaakt bij bloedarmoede en de bekende voorjaarsmoeheid.
Bovendien werkt brandnetel bloedzuiverend: hij ondersteunt de nierfunctie en verdrijft urinezuur (belangrijk voor reumapatiënten).


Veel van de eetbare voorjaarskruiden zijn urine afdrijvend, bloedreinigend, stoelgangbevorderend, zweetopwekkend, slijmafscheidingsbevorderend. Een milde werking vindt plaats ter hoogte van longen en luchtwegen, de spieren, hart- en bloedvaten, de lever, de alvleesklier, het maag-darmkanaal.  Er is sprake van reiniging en vernieuwing. Een voorjaarskruidenkuur kan zeker een aanmoediging zijn om veel sluimerende kwalen, d.w.z. aanwezige, maar soms nog niet eens opgemerkte kwalen, op te ruimen en opnieuw gezond en levenskrachtig te worden.

Nu weten we dat de brandnetel “wonderen” kan verrichten en nu…? De bereiding ervan is misschien wel handig. Want dit gegeven is allemaal wel mooi maar hoe gaan we te werk. Je kunt zelf op zoek gaan naar brandnetels. Pluk ze wel met een handschoen zou ik adviseren. Daarna goed wassen en met heet water zodat de “prikkel” eraf gaat.

We geven uiteraard een recept weg voor deze wilde plant in een smoothie. Want het is een ideale manier om genoeg groene groente binnen te krijgen. Doordat je (wilde) groente met fruit combineert heb je een drankje vol gezondheid dat overwegend naar fruit smaakt, met een lekker kruidig accent (wij verwerken precies om deze  reden ook groente met fruit) Je vitamine- en mineralenhuishouding wordt aangevuld, het chlorofyl zorgt o.a. voor een grondige reiniging, en je krijgt veel plantaardig eiwit binnen. Smoothies geven energie. Als de winter niet te streng is kun je het hele jaar door brandnetels plukken voor je smoothie!We noemen hem voor het gemak RAW FOOD SMOOTHIE

Recept 1:

Neem een flinke hand vol brandnetelTOPPEN, een baan en sinaasappels. Blender dit allemaal samen tot je een lekkere vol drankje krijgt, drink dit langzaam. Niet zo moeilijk want hij is best lekker:)

Recept 2:

Voor de die-hards en gevorderden.

Neem een flinke hand vol brandneteltoppen (eerst goed wassen met heet water), een grapefruit welke je uitperst, wortelen (het liefst waar je het sap van maakt d.m.v. een sapcentrifuge) en blauwe bessen voor een wat zoete smaak, voor de liefhebbers mag er ook een banaan doorheen of maak hem extra gezond met avocado. Alles door de blender (wel even zeven daarna)…..

EN JE HEBT EEN BOM VOL ESSENTIËLE VOEDINGSSTOFFEN:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: