Simpel duurzaam!

13 feb

Vandaag gaat onze blog over duurzaamheid en vooral hoe we kunnen meehelpen aan een beter milieu door heel simpel te letten op wat we kopen aan producten. Klinkt best simpel he en weet je…dat is het ook. 

Eerst even een klein stukje over CO2 uitstoot. Co2 is een gas dat van nature voorkomt in onze atmosfeer, dat weten we toch? We weten ook dat bomen en planten CO2 opnemen naar mate ze aan het groeien zijn en dat ze CO2 weer uitstoten als ze doodgaan? Oke, dus we komen tot de conclusie dat CO2 is best belangrijk is.

We gaan nog een stapje verder, CO2 houdt de straling van de zon vast waardoor wij een leefbaar klimaat krijgen. Zonder CO2 uitstoot zou de aarde een grote ijsberg zijn. Echter teveel CO2 in onze atmosfeer zorgt er weer voor dat onze aarde zich te snel opwarmt wat weer kan leiden tot een heftige klimaatverandering. 

Doordat wij grote hoeveelheden olie, aardgas etc. verbranden, voegen wij veel extra CO2 aan de atmosfeer toe. Hierdoor warmt de aarde nog verder op. Maar denk ook aan fabrieken e.d. en de uitstoot van de gassen bij het produceren van producten in bijvoorbeeld de supermarkten. Helemaal geen CO2 uitstoot lukt helaas niet. Zoals ik al zei, de fabrieken en industrie houden wij niet tegen. Maar dit wil niet zeggen dat we het erger moeten maken, toch?

Het blijft een belangrijk gegeven dat wij onze CO2 uitstoot terug moeten gaan dringen juist om wat ik hierboven heb omschreven. Oke, hoe gaan we dit op een simpele wijze doen?

Wat het meest voor handen ligt is dat men het beste kan kiezen voor zuinige apparaten, een geïsoleerd huis, pak eens vaker de fiets of de trein i.p.v. de auto (is  nog gezonder ook), spaarlampen etc.

Maar ik wil het juist hebben over hoe we dit het beste aan kunnen pakken door het kopen van producten?

Kies allereerst eens voor biologisch of seizoensgebonden producten want hoe minder transport en verpakkingsmaterialen hoe minder CO2 uitstoot. Kies ook voor Eko producten want dan hebben we immers producten te pakken met minder vervuiling door chemische middelen.

Leef je eigen leefstijl, bepaal voor jezelf hoe je een steentje bij kunt dragen. Geef de macht terug aan bijvoorbeeld de boeren. Jij kunt namelijk kiezen of je je geld wilt uitgeven aan vervuiling, verpakkingsmaterialen etc. of dat je heel simpel kiest voor een eerlijke wereld. Ook door het het kopen van ambachtelijke producten, verantwoorde producten, fair traide, biologisch en zeer zeker verse producten, kom je al een heel stuk verder.

Als we hier nou met zijn allen een beetje aan denken, dan is het toch vrij simpel? Of niet? En dan heb ik het eigenlijk nog niet eens over dat het ook nog eens gezonder en lekkerder is.

Simpele keuze lijkt mij in ieder geval…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: