De enige echte…zopie

11 Feb

Vanwaar deze blog over koek en zopie zou je misschien denken? Nou heel simpel, vanwege al het ijspret momenteel in Nederland en laten we eerlijk zijn…de echte zopie is toch echt wel een heerlijk drankje.

Wist jij dat in de 17e tot en met de 19e eeuw zopie uit een mengsel van bockbier en rum bestond? Doe hier eieren, kaneel en kruidnagel, verwarm dit, en zo was er dus zopie. Jammer dat je het niet meer zo vaak tegenkomt. Tegenwoordig zie je vaak warme  chocolademelk, snert en glühwein.

Oke, nog even een klein stukje geschiedenis over de zopie en daarna uiteraard het originele recept.

Tot voor de negentiende eeuw beteugelde de wetgever drankslijterijen voor zover die zich aan land of op het water bevonden. Van het ijs was echter geen sprake en zolang de weersomstandigheden dat toelieten, kregen koek-en-zopietenten een vrijgeleide. Om dezelfde reden werden ook gok- en hoerententen uitgebaat op het ijs.

Het recept

1 liter bier

1 pijpje kaneel

2 kruidnagels

2 plakjes citroen

125 gr. bruine bastersuiker

2 eieren

en 1 dl rum (of iets meer om lekker warm te blijven)

Alles in huis? Oke. breng het bier samen met de kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook. Ca. 20 min. op zeer zcht pitje doortrekken. Roer vervolgens de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier. Voeg op het laatst de rum toe en lekker heet drinken voor nog meer ijspret.

Proost!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: