Een beetje zomer in de winter

7 Feb

Ik liep laatst over de markt en daar zag ik ze opeens liggen, de Papaja! Ik ken deze vrucht als geen ander omdat ik in Thailand heb gewoond waar ze de vruchten in allerlei verschillende gerechten gebruiken.Toch verwachte ik ze niet echt in de winter aan te treffen, al zijn ze het hele jaar verkrijgbaar (import) toch wordt het meer geassocieerd met de zomer. Maar goed dat wil niet zeggen dat ik er niet heel veel leuks over te vertellen heb. We brengen gewoon een beetje zomer in de winter. 

In Thailand bijvoorbeeld worden ze op verschillende manier gebruikt, dus ook als groente zoals de beroemde papajasalade maar Het wordt ook met rijst gegeten, verwerkt in sapjes en de pitjes worden weer gebruikt als men problemen heeft met de darmflora. Jawel, de papaja is best veelzijdig.

Zoals altijd beginnen we eerst met een klein stukje geschiedenis: De eerste papaja die de Spaanse ontdekkingsreizigers zagen groeiden langs de kusten van Columbia en Panama. De zaden van deze vrucht gingen mee op reis met de avonturiers en op deze manier verspreide de vrucht zich al snel over andere tropische gebieden.

Maar zijn ze eigenlijk gezond? Jazeker, ze zijn rijk aan vit. C. Een halve vrucht is voldoende voor een dagelijkse behoefte van een volwassene. Ze bevatten ook nog ijzer en calcium. En laten we uiteraard de B-Caroteen niet vergeten (goed voor ons gezichtsvermogen maar die ons ook beschermt tegen vrije radicalen). Maar wat ook best interessant is, is dat ze het eiwitsplitsende enzym papaïne bevatten. En laat dit enzym nou net lijken op het door het menselijke lichaam geproduceerde pepsine, dat dus eiwitten afbreekt. De papaïne zorgt er juist voor dat de vrucht licht verteerbaar is en dus zeer goed is voor onze spijsvertering. Neem het alleen niet met zuivel, want die twee gaan dus niet samen. Dat we er ook nog een mooie huid door krijgen…ach dat is een bijkomstig feitje

Ik zei het toch al…best veelzijdig die papaja! Tot slot nog wat handige tips over de papaja en dan hup naar de markt…

Als je een papaja koopt die nog niet helemaal rijp is (dus groen, en die nog redelijk hard zijn) dan bewaar je hem het liefst buiten de koelkast, kun je niet wachten om hem op te eten. Doe hem in een papieren zak samen met een banaan. Het rijpingsproces gaat dan opeens heel veel sneller.

In de zomermaanden verwerken wij de papaja in een sapje (denk bijvoorbeeld aan het mixen met banaan en kokosmelk of voeg aardbei en limoen toe) maar je zou hem ook in een salade kunnen gebruiken of gewoon zo opeten, lekker hoor! Het is uiteraard wel de bedoeling dat je hem vers eet, ik heb hem al gespot dus geen excuus:)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: