“Weet wat je eet” recept

2 Feb

Zoals beloofd in onze vorige blog over energierepen zijn snoeprepen, hierbij ons recept voor wel een gezonde energiereep. Maak hem dus zelf, dan weet je tenminste wat erin zit..

We nemen 5 kopjes havermout,  1 kopje volkoren bloem, 2 eetlepels kaneel, 1 theelepel vanille-essence, 1 theelepel bakpoeder, 1 eetlepels lijnzaad. 1 kopje appelmoes. half kopje agavesiroop of honing, geraspte kokos, zonnebloempitten, stukjes gedroogde rozijnen, pecannoten.

Rooster de havermout (paar minuten) en laten afkoelen. Meng alle droge ingrediënten (behalve de kokos) en de gedroogde vruchten, pitten of noten in een grote kom. Voeg daarna de “natte’ ingrediënten toe en meng het geheel. Als laatste doe je de kokos erbij. Je zou wat kokos kunnen bewaren en deze aan het einde over je repen kunnen strooien. De mix moet vochtig zijn, maar zeker niet nat. Mocht het geheel te droog zijn, voeg dan wat lepels appelmoes toe totdat het beslag de goede structuur heeft.

Vet een bakplaat in of zorg voor bakpapier op de bakplaat en spreid daarop de mix uit. Afhankelijk van je smaak kan het variëren van ongeveer een halve centimeter dik tot een centimeter. Ga je voor de wat dunnere versie dan zal het geheel wat knapperig zijn. Hoe dikker hoe smeuïger. Druk het geheel wel goed aan zodat de de mix na het bakken niet uit elkaar valt. Eet wat onhandig:)

Bak het geheel ongeveer 30 minuten op 180 graden en laat daarna een tijdje afkoelen

Snijd de repen in het formaat die jij wil, doe dit wel als de plak nog warm is. Wel even op de bakplaat laten liggen totdat deze is afgekoeld. Mmmm…smullen maar!

 

 

Het volgende recept heeft ooit in de Runnersworld gestaan en is van Aad van der Sman. De perfecte energiereep voor als je sport!

Oke, men neemt 175 gram havermout, 85 gram muesli en 150 gram gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, papaja, mango, wat je maar lekker vindt) Voeg daarbij 3 eetlepels (door verwarming dun geworden) honing, 2 eiwitten en 175 milliliter appelsap. Dit alles meng je goed door elkaar.

Dit mengsel doe je in een ingevette bakvorm en plaats het in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na 20 tot 25 minuten haal je het baksel uit de oven en laat het afkoelen.
Hiermee kan je 12 repen snijden van elk 30 gram koolhydraten en dat zou voldoende brandstof zijn voor 30 tot 60 minuten hardlopen

Je kunt natuurlijk zelf ook gaan experimenteren met verschillende droge vruchten, denk bijvoorbeeld aan de Goji bes of cranberry, dadels, vijgen, abrikozen etc. Wat je lekker vindt. Voor degene die het aandurven, meng ook met geraspte wortel. Houd wel de aangegeven maten aan maar dit soort ingrediënten kun je natuurlijk vervangen naar eigen keuze.

In het kader van weet wat je eet! Gezonde energie repen dus:) Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: