Hoe zit het met suiker in verse sappen?

19 jan

We gaan het eens hebben over natuurlijke suikers verwerkt in fruit sappen.  Want hoeveel suiker krijgen we nou precies binnen door het drinken van een sapje?

Feit is dat ca. de helft van alle suiker die we binnen krijgen in onze voeding zit. Nou willen we allemaal graag denken dat natuurlijke suikers in fruit beter zijn voor ons. Helaas klopt dit gegeven niet echt. Als men bijvoorbeeld kijkt naar o.a. appels, bananen of kiwi’s, bevatten ze evenveel calorieën als gewone suikers.

Om even een voorbeeld te geven van het aantal suikers in een sapje vergeleken met een flesje cola is als volgt: In een flesje cola zitten ongeveer evenveel suikers als in een flesje vruchtensap of drinkyoghurt. We gaan nog wat verder, in dat ene glaasje drinkyoghurt zit zelfs nog meer suiker dan in dat flesje cola…oeps….Ja, waarom zouden wij dan nog die drinkyoghurt / vruchtensap drinken? Wat is de toegevoegde waarde? De vitamines natuurlijk, die zitten weer niet in Cola.

Maar… er zit ook nog een verschil tussen de sapjes. De echte verse sappen bevatten alleen natuurlijke suikers dit in tegenstelling tot sapjes zoals dubbeldrankjes of nectars welke geen  100% fruitsappen zijn en waar dus nog water en nog meer toegevoegde suikers in zitten. Dus ja door het drinken van te veel sap kan een te hoge energie-inneming bereikt worden met dus kans op overgewicht.

Het beste advies hierin is je te beperken tot echte verse sappen, ook is het verstandig om op vaste eetmomenten de sapjes te drinken en niet gedurende de hele dag door. Beperk je tot ongeveer 4 (verse) sapjes per dag. Want in 1 glas vruchtensap zit toch al gemiddeld 65 kcal.

Het lijkt nu net of we de sapjes beter kunnen laten staan maar laten we voorop stellen dat de sapjes ook ons lichaam voorzien van vocht en dat ze ook zeer zeker voedingsstoffen bevatten.. Beperk je als het even kan tot echte verse sappen waar geen toegevoegde suikers inzitten en die ook nog veel vitamines, mineralen, vezels bevatten. Dit om teveel suikers te vermijden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: