Chinese aardbeien?

16 Jan

Je ziet ze weer overal … heerlijke zoete kleine cadeautjes die je eerst moet uitpakken waarna je een heerlijk vruchtje aantreft. De lychee! Dus ik neem je in deze blog mee naar de wondere wereld van de Lychees…

Want wist jij dat:

Een lychee een tropische vrucht is met de grootte van een kleine pruim voornamelijk wordt geïmporteerd uit Madagaskar, Mauritius. Zuid Afrika, Israël en Azië? Of dat de Lychee verwant is aan o.a. de ramboetan? De ramboetan veel te krijgen in Azië en dat samen allemaal tot de zeepboomfamilie behoren? Dit is overigens te danken aan de alkalische stof Saponine, die uit de zaden kan worden gewonnen om tot zeep te verwerken.

De lychee komt eigenlijk oorspronkelijk uit China waar hij ook wel de Chinese aardbei genoemd wordt. Ze groeien in trossen van 5 tot maar liefst 30 stuks aan bomen die wel tot 20 / 30 meter hoog kunnen worden. De smaak van lychee zou ik omschrijven als kruidig zoet met een stevige structuur.

Maar zijn ze ook gezond? Jazeker, heel gezond. Ze bevatten weinig calorieën, geen cholesterol zo’n 0,3 vet, veel vezels, vit, C. Kalium, calcium en magnesium. Ook zitten ze boordevol vit. B1, B2 en B11, fosfor, ijzer, koper en zink.

Lychees worden aangevoerd van november tot maart en in juli en augustus. Je kunt ze het hele jaar ook in blik verkrijgen maar daar zijn wij niet zo’n voorstander van.

Nog wat laatste tips:

Let op de kleur als je lychees gaat kopen, heel belangrijk. Het rijpingsproces verkleurd de lychees namelijk van rozerood naar roodbruin. Dus hoe lichter van kleur, hoe verser de lychee. Lychees worden rijp geplukt en kunnen gelijk gegeten worden. Bewaar hem koel in de fruitlade van de koelkast.

En psstt…..de pit kun je niet opeten, dus wees voorzichtig met kauwen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: