Deel I: Vergeten groenten

12 Jan

In het begrip “vergeten groenten” zit een tegenstrijdigheid.  Ze zijn immers nog wel aanwezig in onze herinnering.  Maar wat zijn vergeten groenten dan? Ooit waren er bepaalde groenten, kruiden en of fruit die veel gegeten werden. Ze raakten echter in onbruik. Vrijwel niemand kent ze meer, gewoon vergeten.

Denk bijvoorbeeld aan postelein, pastinaak maar ook sterappeltjes. Want zou jij nog weten hoe je bijvoorbeeld pastinaak klaar moet maken? Veel mensen zijn dit wederom, gewoon vergeten. Daarom juist gaan wij het eens hebben over de Pastinaak.

De pastinaak zie je de laatste tijd gelukkig wel weer wat vaker verschijnen.  Pastinaken hebben een bijzondere smaak, denk bijvoorbeeld aan een aards aroma want de pastinaak komt immers uit de grond. Net als bij de bieten, een aardse smaak! Maar er zit ook iets van een zoete smaak aan de groente. Bij vorst  (dus typisch een wintergroente) wordt het zetmeel in de pastinaak omgezet in suiker. Dus hoe langer in de grond bij vorst hoe zoeter ze worden.

Met pastinaak kan men alle kanten uit, rauw, gestoofd of gekookt. Het is een perfecte vervanger van aardappelen. Dus maak er eens een stampotje van zou ik zeggen want de pastinaak is rijk aan vitaminen en mineralen. Hij bevat veel koolhydraten, is vochtafdrijvend en past dan ook in ieder dieet. 100 gr pastinaak is amper 64 kcal. Verder bevatten ze veel eiwitten, vit. C, B1 en B2, caroteen, calcium en ijzer.

Tot slot nog een recept met vergeten groenten voor overheerlijke groente chips:

1 zoete aardappel, 4 rode aardappelen, 1 pastinaak en 4 aardperen.

Schil alle groente en maak de aardperen schoon. Snij de vier groenten in flinterdunne plakjes. Frituur deze (het liefst in plantaardige olie, denk aan zonnebloemolie, maïskiemolie, arachideolie slaolie en sojaolie, deze kunnen allen tot 180°C verhit worden. )  Frituur ze in kleine porties op ca. 17-. gr. Gewoon zo opeten of maak er een gezonde en magere dipsaus bij. Bijvoorbeeld: Magere yoghurt, halve eetlepel mosterd, peterselie en wat citroensap)

Eet smakelijk:)

Advertenties

2 Reacties to “Deel I: Vergeten groenten”

  1. Lia de Ruiter februari 10, 2013 bij 00:01 #

    Grappig weetje: voordat Amerika ontdekt werd en de aardappel zijn weg naar ons continent vond, werd hutspot met pastinaak gemaakt… (i.p.v. met aardappel).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: