WEL te pruimen…

9 Aug

Vandaag gaan we eens via onze blog o.a. een lekker recept weggeven! Nu volop te verkrijgen en in de nazomer smaken ze het lekkerst…we hebben het over de pruim! Niet alleen boordevol vitamines en antioxidanten dus super gezond maar oh  zo lekker in een…Pruimenjam!

Maak er nu gebruik van en haal de pruimen in huis zodat je straks in de herfst en winter optimaal kunt genieten van dit zomerse cadeautje! 

Waarom pruimen? Tal van redenen en ik noem er voor het gemak maar gewoon een paar

* omdat het o.a. een uitstekende remedie is tegen luie darmen.

* dat ze ook nog eens de vrije radicalen tegengaan in ons lichaam.

* ze bevatten veel vezels.

* bovendien goed voor sporters omdat ze hydraterend en vochtafdrijvend werken omdat ze veel water en kalium bevatten maar weer weinig natrium.

* flink wat antioxidanten

Dus genoeg gezonde redenen om eens pruimten te gebruiken voor onze pruimenjam. Oke, wat hebben we allemaal nodig?

1,5 suiker / 1 kilo gepureerde, geschilde en ontpitte pruimen / 150 ml. water / 100 ml. citroensap / 2 zakjes pectine 

Eerst voor degene die niet weten wat pectine is!  Pectine is een natuurlijke geleerstof die van nature in vruchten voorkomt. Het zorgt ervoor dat de jam geleert oftewel stijf laat worden. Let op: niet alle vruchten bevatten evenveel pectine. 

Om je even een eindje op weg te helpen, vruchten met veel pectine zijn bijvoorbeeld aalbessen, peren, kweeperen, citrusvruchten, appelen, pruimen en kruisbessen
Vruchten die slechts weinig pectine bevatten zijn bijvoorbeeld aardbeien, kersen, vijgen, krieken, braambessen en bosbessen.

 

De meeste pectine zit in de pitten van de vruchten en ook juist onder de schil. Bij citrusfruit in het witte gedeelte van de schil , vooral citroen bevat veel pectine. 

Ik hoor je twijfelen, moet er echt pectine in! Ja, het zeker aan te raden. Want de vruchten moeten veel minder lang koken waardoor het aangenaam fris en boordevol smaak blijft. En in het kader van duurzaamheid, weinig tot geen verdamping dus houd je meer volume over!
Let op: niet te lang koken want dan zal de pectine weer vloeibaar worden. Na hoogstens zeven minuten moet de gel gevormd zijn! 

Oke, na al deze wijsheden en belangrijke informatie gaan we nu over op hoe we de pruimenjam gaan maken. 

Meng in een grote pan suiker, pruimen, water en citroensap. Breng dit allemaal aan de kook maar wel voortdurend roeren. Roer de pectine erdoor en breng weer aan de kook. 1 minuut doorkoken en blijven roeren. Vervolgens haal je de pan van het vuur af en schep je het schuim eraf.

Men  neemt gesteriliseerde potten naar keuze, dus kies eens voor leuke authentieke of super trendy potten. Schenk vervolgens de hete jam erin en laat ca. 6 mm boven vrij. Vervolgens schroef je de deksel op de potten en kook je nog 10 minuten na in een waterbad. 

Een heerlijke pruimenjam die perfect is om aan het einde van de zomer te maken. om de verrukkelijke smaken van de pruimen het hele jaar te  kunnen proeven! 

Ik ben zelf vorig jaar in dezelfde tijd als nu aan de slag gegaan en heerlijk op een winterse ochtend bij het ontbijt deze heerlijke jam! Ik ga dit zeer binnenkort eens weer herhalen en zal het resultaat met jullie delen! Leuk om te doen en bovendien erg lekker!  

Mmmmm…………..eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: