Wat is pascalisatie??

18 Jul

Wij als “sappenbedrijf” hebben ons eens verdiept in pascalisatie! Niet dat onze sappen gepascaliseerd zijn maar om jullie eens te informeren wat deze nieuwe methode eigenlijk inhoudt.

Wij hebben het eigenlijk al eens uitgebreid gehad over pasteurisatie in onze vorige blog maar hierbij nog een klein geheugensteuntje!!  

Pasteuriseren is een methode waarbij het product wordt verhit tot 80 – 95 graden. De bacteriën worden uit het sapje onttrokken daardoor is het dus langer houdbaar. Wat echter veel belangrijker is dat er ook veel vitamines en smaken verdwijnen bij dit proces. 

Pascalisatie is een vrij nieuwe conserveringsmethode. Voedsel kan bederven. Dit wordt tegengegaan door middel van conserveringstechnieken, zoals daar gaan we weer …pasteuriseren (dus kortstondig verhitten), steriliseren (langdurig verhitten) of toevoegen van conserveringsmiddelen. Nadeel alleen is dat het ten koste kan gaan van de voedingswaarde, de vitamines en de smaak. Dus zullen we vanaf met zijn allen de gepasteuriseerde sappen gewoon laten staan?

Echter …bij Pascalisatie worden verpakte voedingsmiddelen zoals o.a. vis, groente en fruit onder zeer hoge druk gezet in een soort onderzee-machine (6000 bar), zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Het voedingsmiddel blijft geheel in tact, omdat de druk op het voedingsmiddel overal even hoog is! Dus eigenlijk kunnen we spreken over een gezonde conserveringstechniek. We komen trouwens nog meer voordelen tegen;

Want het proces is volstrekst natuurlijk en schimmels en bacterien krijgen door dit proces geen kans. Dat is goed nieuws! Verder wordt er niets maar dan ook niets aan het product toegevoegd en nauwelijks tot geen verlies van smaak  en vitamines. Daarnaast zijn ze ook nog langer houdbaar en de smaken blijven intact wat wij dus ook erg belangrijk vinden. En..als klap op de vuurpijl…er is minder energie nodig tijdens dit proces dus is het een van de schoonste en ook nog energiebesparende conserveringstechniek van dit moment.

Als het goed is weet je nu wat het verschil is tussen een goed conserveringsproces en een wat minder goede! Gepascaliseerde sappen zijn helaas nog niet overal in Nederland verkrijgbaar. De USA is al helemaal overtuig maar wij Nederlanders helaas nog niet waardoor het een vrij kostbaar proces blijft! En…is de klant bereid meer te betalen voor vers, meer smaak en gezonder? Ik weet het niet…..

Dit alles betekend nog niet helemaal dat ik overtuig ben, ook al zijn er veel voordelen. Ik zou graag zelf eens proeven of een kijkje willen nemen bij een pascalisatiebedrijf en dan mijn oordeel vellen.  Gaat vast nog eens gebeuren:)

Advertenties

8 Reacties to “Wat is pascalisatie??”

 1. Justin Modder oktober 24, 2012 bij 15:03 #

  Wat betreft de verkrijgbaarheid van gepascaliseerde producten kan ik het volgende meededelen: Sinds donderdag 18 oktober zijn de gepascaliseerde producten Mr Dip, Vleeschsmakers en Volsmaakt verkrijgbaar bij de Marqt filialen, net als jullie overheerlijke sappen trouwens!

  • Sapas Sappenontwerpers oktober 24, 2012 bij 15:18 #

   Ah jullie zijn over op pascalisatie? Dat is goed nieuws, gefeliciteerd Justin. Leuk! Ja, ik heb ze gezien, jullie ook aanwezig toevallig volgende week donderdag? Ben erg benieuwd naar de smaken.

   • Justin Modder oktober 24, 2012 bij 15:30 #

    We hebben afgelopen zaterdag de dips gesampled in Marqt Binnenrotte, Hofweg, Overtoom en Utrechtsestraat. Op zaterdag 3 november zullen we samplen in Haarlem en de 2e vestiging in Rotterdam. Ik zal donderdag wel langskomen, maar we staan dan niet te samplen…

   • Sapas Sappenontwerpers oktober 25, 2012 bij 08:09 #

    Ah jullie hebben al gesampled, wat goed! Kom je dinsdag wel even een sapje proeven dan? Leuk, zie ik je dan!

 2. Wouter de Heij juli 4, 2012 bij 00:01 #

  Natuurlijk zijn er -op de iets hogere prijs na- alleen maar voordelen!
  (maar ja ik ben dan ook de pascalisatie deskundige en fan van Nederland ;-) )

  • Sapas Sappenontwerpers juli 4, 2012 bij 07:57 #

   Meer voordelen dan vers? Dank voor dit enthousiaste bericht meneer de deskundige en fan;)

   • Wouter de Heij juli 14, 2012 bij 07:07 #

    Je reactie vraagt om een toelichting: yep, er zijn meer voordelen. De smaak is hetzelde en van OJ vaak beter. Er is minder tot geen derving (die op vers is rond de 10-15%). Het is veiliger (er zijn regelmatig problemen met 100% vers en onbehandeld). En het enige nadeel is dus de iets hogere prijs (tot 40 cent per liter).

   • Sapas Sappenontwerpers juli 16, 2012 bij 09:31 #

    Wat voelt U dat goed aan;) Is de smaak echt hetzelfde, het wijkt nergens af van de smaak van vers? Derving, mee eens door houdbaarheidsdatum. Versheid is niet lang houdbaar maar daarom is het toch ook vers? Ja, veilig…wederom mee eens! Inkoop of verkoop ligt hoger (0,40 p.l)? ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: