Zonneallergie (en hooikoorts) …helup!!!

26 Apr

Het is mooi weer in Nederland, wat betekend heerlijk veel zon en een lekker kleurtje opdoen…tenzij je kampt net als ik met een zonneallergie of dat je continue zit te niezen door hooikoorts! Het is elke zomer weer raak en nu zelfs al in de lente, drama! Want niets zo onsierlijk als rode (jeukende bultjes) op je blote huid of een lopende rode neus! Dus dacht ik om  hier eens een stukje over te schrijven omdat je het volgende misschien nog helemaal niet wist?

We hebben het in beide gevallen (zonneallergie en hooikoorts) over een allergie maar wat is nou precies een allergie

Een allergie is een overgevoeligheid van het afweersysteem op bepaalde stoffen, ALLERGENEN! Allergenen zijn niet schadelijk en bevatten altijd een soort eiwit. Bij mensen met een allergie valt het afweermechanisme niet alleen schadelijke indringers aan, maar ook de allergenen Tijdens deze reactie komt er HISTAMINE vrij, dit stofje is dus verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen die je krijgt bij een allergie. Dus in het geval van hooikoorts en een zonneallergie is het een noodzaak om eiwitten te vermijden. Nou is dit best lastig want tegenwoordig zit bijna in alles eiwitten.

Je immuunsysteem reageert dus op hooikoortsbepalende eiwitten (pollen etc.) Wanneer deze eiwitten ook in andere producten voorkomen dan reageert het immuunsysteem daar op dezelfde manier op.Echter….de grote boosdoeners in dit geval zijn (kippe) eieren, melk, noten en Soja! Misschien eens waard om uit te proberen?

Bij hooikoorts kan de oorzaak ook liggen bij een kruisallergie. Dus de combinatie van bepaalde boomsoorten en jawel …fruit! Goede reden om je hier eens in te verdiepen:)

We gaan tot slot nog even door over eiwitten en nu hoe dit werkt bij een zonneallergie. Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op een normale blootstelling aan de zon. Zowel bij hooikoorts als bij een zonneallergie is er sprake van een verhoogd  histaminegehalte, vaak veroorzaakt door die eiwitten weer!

Dus onze overgevoeligheid komt door een verhoogd histaminegehalte! .

Bij een zonneallergie is het dus ook belangrijk om het histaminegehalte omlaag zien te krijgen door veel groenten en fruit te eten. Het liefst vers (biologisch) fruit en veel groentesalades dagelijks op het menu.

Het proberen waard zou ik zeggen want niet alleen heel gezond, licht en lekker maar ook nog voor een gunstige werking tegen een zonneallergie!

Verder is het uiteraard heel belangrijk om bij hooikoorts pollen te vermijden en het liefst binnen te blijven:). Tussen 17:00 en 19:00 uur is het op zijn piek. Draag een grote zonnebril en smeer de neusgaten in met vaseline. Vermijd rook, parfum en sterke schoonmaakmiddelen. Douche altijd voordat je gaat slapen. Bij een zonneallergie is het natuurlijk weer heel belangrijk om je huid geleidelijk te laten wennen aan de zon, niet te verbranden. Vermijd UV-A straling dus let op bij het kopen van een zonnebrandmiddel. Ook ongeparfumeerd is en blijft belangrijk!

Als laatste noot wil ik meegeven dat al je klachten verminderen naarmate je ouder wordt.  meestal zijn de klachten na het 40e jaar een stuk minder:)

Dus ik zeg, proberen door op je voeding te letten en wie weet is het een uitkomst voor je. En nu weer genieten van de zon:)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: