bespoten versus niet bespoten

12 mei

Wat is het verschil tussen een normale sinaasappel en een biologische sinaasappel, bespoten of onbespoten? En zou je niet denken, ach dat maakt voor een sinaasappel niet uit want er zit toch een schil omheen?  

Welnu…ik ga  vandaag antwoord geven op o.a. deze vragen omdat ik natuurlijk veel te maken heb met o.a. biologische perssinaasappels die qua inkoop erg duur zijn, het dubbele zeg maar gerust. Dus weer eens op onderzoek want waar zit het verschil nu precies in…..

Biologische sinaasappelen zijn dus WEL bespoten. Dit gebeurt alleen met middelen van natuurlijke oorsprong. Waar de natuur en het milieu geen nadelen van ondervind. Dat is goed nieuws, toch?

Oke, hoe zit dit dan met de “normale” sinaasappel? Deze worden bespoten met Bifenyl. Dit gebeurd na het oogsten d.m.v. een schimmel werend laagje dat wordt aangebracht op de schil. Puur om bederf tegen te gaan omdat Bifenyl de groei van schimmels voorkomt. Het wordt dus als conserveermiddel gebruikt. Het wordt dus vooral toegepast bij de bescherming van citrusvruchten tijdens het transport en wordt beschouwd als een gewasbeschermingsmiddel.

MAAR!!!  Ik kwam deze beschrijving toevallig laatst tegen over Bifenyl:  Het kan schadelijk zijn voor ons milieu; speciale aandacht dient aan het water besteed te worden. Opstapeling van deze stof in levende organismen kan voorkomen bij planten. Het is sterk aangeraden er voor te zorgen dat deze stof niet in het milieu terechtkomt. Tsja…..

Nog even een laatste noot over biologische sinaasappel, deze worden dus NIET bespoten met insecticiden. Waardoor er dus meer fruit kan beschadigen tijdens de verwerking. Ook het onkruid moet handmatig worden weggehaald en hierbij komt er nog eens bij dat er een lagere productie veroorzaakt wordt door het niet gebruiken van kunstmest. Vraag je je nu nog steeds af waarom bespoten biologische producten / sinaasappels vaak wat duurder zijn?  

Eindconclusie: biologische producten zijn lekker en gezond omdat er geen chemische hulpstoffen inzitten. Ze bevatten meer vitamines en mineralen. Gemiddels zit er wel 27% meer vit. C in biologische dan in gangbare sinaasappels. Is dit dan het geheim van een lekkerder smaak dat de mooie sinaasappel gewoon in alle rust kan groeien?

Tot slot: de Aap heeft bovenstaande conclussie al lang door. Want ze laten normaal fruit vaak onaangeroerd in liggen als er ook keuze is in biologisch. Bij normaal fruit pellen ze eerst het fruit, de biologische eten ze met schil en al.

I rest my case:)

Plaats een reactie